Prijedlog zakon o borcima trebao bi biti usaglašen u narednih mjesec dana

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH zadužili su na današnjoj sjednici Vladu FBiH da u roku od 30 dana usaglasi Prijedlog teksta zakona o pravima demobilisanih boraca i članovima njihovih porodica i uputi ga u parlamentarnu proceduru.

Usvojeni zaključak nalaže da se Prijedlog zakona usaglasi zajedno sa predstavnicima Koordinacije boraca i kampa boraca, kao i sa Odborom za boračka pitanja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Zastupnici su sa 76 glasova “za”, jednim “suzdržanim” i jednim glasom “protiv” podržali zaključak.

Podsjećamo, prethodno su zastupnici usvojili zaključak koji nalaže da se Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca usvaja po redovnoj proceduri, zbog čega su negodovali predstavnici boraca i predlagači zakona.

Predlagač zakona je Klub zastupnika DF-GS, koji ga je u parlamentranu proceduru uputio po skraćenom postupku, ali kako za takvu proceduru nije bilo dovoljno ukupnih glasova na početku sjednice, zakon je proceduralno vraćen u redovni postupak, u formu nacrta.

Inače, povodom ovog Nacrta zakona, pred zgradom u kojoj je sjedište Parlamenta, od jutros su se okupili demobilisani borci koji očekuju da zakon ispuni tri njihova i ranije isticana zahtjeva, odnosno da propiše redovni mjesečni novčani dodatak za ovu boračku kategoriju, uspostavu jedinstvenog boračkog registra, kao i prestanak finansiranja boračkih udruženja kojih u ovom trenutku ima u izuzetno velikom broju u Federaciji BiH.

Kako javlja reporter Klix.ba portala, pred zgradom Parlamenta FBiH i dalje se nalazi nekoliko stotina boraca.

Klix

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: