Preporuke ljekara za jake zime i ekstremno niske temperature

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo izdao je niz preporuka kako se ponašati u slučaju jakih zima i ekstremno niskih temperatura.

Unatoč umjerenosti klime, tokom zimskih mjeseci moguća je pojava snježnih padavina i poledice. Bez obzira na učestalost ovih pojava ili njihov intenzitet, kad nastupe, sa sobom donose niz opasnosti za ljude te za prirodna i materijalna dobra. Jaku zimu i snježne padavine ne možemo spriječiti, ali pravilnim i pravovremenim postupanjem možemo spriječiti ili bitno umanjiti njihove posljedice.

Postupci u slučajevima jakih zima-ekstremno niskih temperatura (opća uputstva):

 • Pratiti radio i TV obavještenja o trenutnim vremenskim uslovima i potrebnim informacijama.
 • Nabaviti dovoljne količine ogrijeva i namirnica.
  ● U prostorijama koje se ne griju, neposredno pred nastanak zime, ispustiti vodu iz vodovodnih cijevi, spremnika ili bojlera, te iz sistema centralnog grijanja koji nije u funkciji i tamo gdje je to predviđeno i moguće (WC školjke, sifone), potrebno je uliti nesmrzavajuću tečnost (permant).
 • Što manje boraviti na otvorenom ili u negrijanom zatvorenom prostoru (posebno hronični bolesnici, djeca, trudnice i starije osobe).
 • Prije izlaska na otvoreno, obući dovoljno toplu odjeću i obuću, sa naglaskom na zaštitu glave, gornjih i donjih ekstremiteta (šake i stopala).
  ● Kao vlasnik ili korisnik stambenog ili poslovnog prostora dužni ste redovno i pravovremeno održavati, čistim od snijega i poledice, pločnike ispred, puteve koji vode do vašeg objekta.
 • Ako led ne možete očistiti s pločnika, onda je potrebno zaleđenu površinu posipati adekvatnim materijalom za otapanje (sol, pepeo itd.).
 • Snijeg ili led koji prijeti pasti s krova vašeg objekta dužni ste ukloniti (sami ili angažiranjem stručnih službi). Pažnja! Čišćenje snijega s krova je opasan posao te je bolje da za to angažirate stručnu službu!
 • Ako je moguće, otresite snijeg sa voćaka, ukrasnog drveća i grmlja, TV antena, izoliranih telefonskih ili električnih kablova i sličnog, kako biste spriječili njihovo oštećivanje i lom.

Pažnja! Ne otresajte i ne čistite neizolirane električne vodove kao ni ostala strujna tijela i aparate-smrtna opasnost!!

Izbjegavajte bespotrebna kretanja, posebno ispod krovova objekata ili ispod drveća,

 • Ukoliko izlazite, koristite obuću s gumenim hrapavim đonom kako bi se smanjila opasnost od klizanja i pada na poledici ili snijegu.
  ● Temeljno očistite snijeg i led sa svog motornog vozila prije uključivanja u saobraćaj, uz obavezno korištenje zimske opreme na vozilu.
 • Ukoliko ste zbog obilnih snježnih padavina i neočišćenih puteva ostali izolovani, a u hitnoj ste situaciji, (slučaj potrebe ljekarske ili veterinarske pomoći, bolničkog liječenja, oskudijevate neophodnim namirnicama ili energentima i slično) nazovite broj 112 s kojeg će se usklađivati pružanje potrebne pomoći.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: