Premijer FBiH s borcima dogovorio zajednički rad na izradi novog zakona

Nakon što su oba doma Parlamenta Federacije BiH usvojila set zakona koji se odnose na reformu braniteljske zaštite, što je bio uvjet za nastavak aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, danas je održan prvi radni sastanak federalnog premijera Mustafe Mujezinovića s predstavnicima braniteljske populacije. Dogovorili su – zajedno će raditi na izradi novih zakonskih rješenja.

Predstavnici ove populacije insistiraju da se u što kraćem roku riješi pitanje izrade novog zakona o pravima razvojačenih branitelja te definiraju principi uvođenja cenzusu. Iznijeli su i svoje prijedloge.

“Prioritet je – penizionisanje i obavezno materijalno osiguranje moraju ostat u zakonu. Mora se napravit kvalitetan program zapošljavanja boraca, mora se naći briga o ljudima koji niti se mogu penzionisat niti zaposliti, mora ostat zdravstvena zaštita”, izjavio je nakon sastanka predsjednik Skupštine Saveza demobiliziranih branitelja Munir Karić.

“Sve ono što nije oporezivo ne može biti predmet cenzusa, ne može biti invalidnina, koja je klasična ratna odšteta, predmet cenzusa”, tvrdi Izet Ganić, predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih branitelja.

Premijer je pozvao branitelje na saradnju – oni su spremni uskoro dostaviti svoje prijedloge.

“Do srijede ćemo u udruženjima prikupiti materijale, obaviti rasprave i u srijedu ćemo sjesti i zajedno početi pisati zakon”, kaže Dževad Rađo, predsjednik Saveza dobitnika najviših  ratnih priznanja.

Branitelji vjeruju da se zakon može napraviti i usvojiti u parlamentu u narednih 40 dana, ako postoji volja. Iako je dijalog počeo, od protesta, kažu, neće odsutati. U srijedu bi trebali definirati i datum kada će sva udruženja ove populacije krenuti u masovne proteste – zasad ostaje prijedlog 6. aprila.

FTV.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: