Prekinut štrajk glađu zbog bosanskog jezika, djeca ponovo u školi

Roditelji i djeca bošnjačke nacionalnosti koji su juče u podne u zgradi Opštine Zvornik započeli štrajk glađu tražeći odobrenje da izučavaju bosanski jezik, tokom noći su razgovarali i postigli dogovor sa Zoranom Stevanovićem, načelnikom Zvornika, javlja Anadolu Agency (AA).

Potvrdio je to Muharem Sinanović, predstavnik roditelja učenika bošnjačke nacionalnosti u područnom odjeljenju Osnovne škole “Sveti Sava” iz Zvornika u Liplju, koji je istakao da su djeca od danas ponovo u školskim klupama.

“Napravili smo kompromis da do srijede upute zahtjev ministarstvu prosvjete i kulture da se naš problem riješi. Nismo mogli dopustiti da nam djeca gladuju i da se pate jer već tri mjeseca ne idu u školu”, kazao je on i dodao da očekuju da će njihov problem biti riješen.

Djeca bošnjačke nacionalnosti u Liplju kod Zvornika od početka drugog drugog polugodišta školske 2017./2018. godine bojkotovali su nastavu, a njihovi roditelji traže da se u đačke knjižice upisuje nazov “bosanski jezik”, umjesto “jezik bošnjačkog naroda”.

Danas je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske saopštilo da je naziv jezika definisan Ustavom RS-a i zakonima u oblasti obrazovanja i ne može biti predmet dogovora.

“Ministarstvo prosvjete i kulture poštuje Ustav RS i zakone kojima je uređena oblast obrazovanja i ne umanjuje ni jednom narodu pravo na jezik. U pedagošku dokumentaciju, evidenciju i obrasce javnih isprava upisuje se naziv jezika u skladu sa Ustavom RS-a. Ustavni sud BiH je rješavajući zahtjev za ocjenu ustavnosti prve rečenice člana 7. Stav 1. Ustava RS-a u dijelu koji glasi – jezik bošnjačkog naroda – utvrdio da je ova odrednica u skladu sa Ustavom BiH”, stoji u saopštenju.

Navodi se i da je Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju bio na ocjeni ustavnosti Ustavnog suda BiH, gdje je kao razlog podnošenja zahtjeva istaknuta navodna diskriminacija u sistemu obrazovanja u RS-u, ali je zahtjev odbijen kao neosnovan.

“Brojni procesi su pokrenuti i svi su završili u korist RS-a jer je Ministarstvo prosvjete i kulture omogućilo svoj djeci u RS-u jednako pravo na obrazovanje. U školama u RS-u svi nastavnici i učenici mogu pisati i usmeno se izražavati, odnosno koristiti bilo koji od jezika konstitutivnih naroda”, navodi se u saopštenju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: