Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio odluku o privremenom finansiranju FBiH

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH na vanrednoj sjednici usvojio je Odluku o privremenom finansiranju institucija Federacije za prva tri mjeseca ove godine. Za privremeno financiranje Federacije BiH predviđeno je oko 320.670.000 maraka.


Odluku o privremenom finansiranju institucija Federacije omogućit će isplate do usvajanja budžeta za 2011. godinu. Poslanicima se obratio federalni premijer Mustafa Mujezinović i podsjetio da je Ministarstvo finansija napravilo prednacrt budžeta za 2011. godinu još prije nekoliko mjeseci, ali da ga treba usvojiti nova vlast.

“Uslov da bi ova odluka bila važeća je da je potvrdi Dom naroda ili OHR privremeno. Ukoliko neko pravi primjedbe na bivši saziv Doma naroda, onda je bolje da to uradi OHR”, izjavio je premijer FBiH Mustafa Mujezinović

Sekretar Doma naroda Izmir Hadžiavdić podsjetio je na odluku Ureda visokog predstavnika iz 2007. godine, koja kaže da Dom naroda može biti konstituisan nakon što većina delegata bude delegirana iz kantonalnih skupština.

“Većina je 30 od ukupnog broja 58. Koliko znam, CIK je verificirao dosad 30 delegata za Dom naroda”, kaže sekretar Doma naroda FBiH Izmir Hadžiavdić.

Poslanik HDZ-a BiH Marinko Čavara novinarima je rekao da je suprotna Ustavu želja da se izabere novi saziv Doma naroda sa 30 delegata i da to ne može donijeti ništa dobro.

Odluka o privremenom finansiranju sačuvat će Federaciju od kolapsa dok se ne formira nova vlast. Ako se to uskoro ne desi, bit će ugroženi građani, odnosno, servisi koje im je država obavezna omogućiti.

(FTV)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: