PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA FBIH 29.MARTA RAZMATRA BUDŽET ZA 2011. GODINU

Predsjedavajući u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić sazvao je za 29. mart, treću vanrednu sjednicu ovog parlamentarnog nivoa u Sarajevu, s prijedlogom Kolegija da poslanici po hitnom postupku razmotre ovogodišnji entitetski budžet.

Uporedo s tekstom budžeta, u parlamentarnoj proceduri su finansijski planovi vanbudžetskih fondova, plan razvojnih projekata u FBiH za period 2011.-2013. godina, zakon o izvršavanju ovogodišnjeg budžeta te dokument okvirnog federalnog budžeta za period 2011. – 2013. godina.

Pitanje donošenja ovogodišnjeg budžeta u Federaciji izuzetno je važno i aktuelno pitanje jer taj akt treba da bude odobren u oba doma Federalnog parlamenta da bi stupio na snagu, a približava se 31. mart kao rok u kojem ističe odluka o privremenom finansiranju Federacije BiH.

Do sada nije stigla i službena obavijest o razmatranju budžeta u Domu naroda FBiH koji je, pet mjeseci od općih izbora u Bosni i Hercegovini, konstituiran tek protekle sedmice, a neki politički faktori i trenutno osporavaju ustavnost i zakonitost  imenovanja ovog saziva.

Upravo usljed sporog i teškog procesa uspostave nove vlasti, entitetski ovogodišnji budžet nije donosen na vrijeme, pa je nadomješćujuću odluku o privremenom finansiranju Federacije BiH do 31. marta proglasio visoki predstavnik.

 

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: