PREDSTAVNICI VLADE FBIH NISU POSTIGLI DOGOVOR S BORAČKIM UDRUŽENJIMA

VOJNICI - FOTO AVAZVišesatni sastanak između savjetnika federalnog premijera Nermina Nikšića i ministra za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Zukana Heleza, s jedne, i predstavnika više boračkih udruženja, s druge strane,  rezultirao je zaključkom da će u sljedećih nekoliko dana Vladin tim koji priprema zakon o povoljnijem penzioniranju branilaca ugraditi u njegov tekst realno prihvatljive amandmane te, prije upućivanja u parlamentarnu proceduru, o inoviranom tekstu upoznati sudionike današnjih razgovora.

Predstavnici boračkih udruga iznijeli su brojne prijedloge i sugestije kako bi, u konačnici, novi zakon bio prihvatljiv za korisnike prava, ali uz uvažavanje finansijskih okvira, zadatih budžetom  Federacije BiH, saopćeno je nakon sastanka iz Vladinog ureda za odnose s javnošću.

Novinarima koji su čekali ishod skupa u zgradi Vlade obratili su se učesnici, pojedinci iz boračkih udruženja, kao i dvojica članova odbora za boračko-invalidsku zaštitu koji djeluju u Predstavničkom i Domu naroda Federalnog parlamenta.

Svi su ustvrdili da je pred njima danas bio dosadašnji Vladin tekst, koji nedavno nije  dobio većinsku podršku u Predstavničkom domu, te novinarima iznosili uglavnom iste stavove kakve su zastupali prilikom nedavne rasprave o tom zakonu u Predstavničkom domu.

Ale Hošić iz udruženja ratnih vojnih invalida jedini je kazao da se tekst ipak razlikuje u jednom detalju u odnosu na dosadašni, i to u iznosu najnižeg predloženog koeficijenta (sa 0,9 na 1) za buduće penzije, dok je najviši koeficijent od 3,5 ostao nepromijenjen.

Hošić je izrazio podršku Vladinom prijedlogu, podsjetivši da predviđa pravo na povoljnije penzioniranje boračkoj populaciji koju on zastupa, ratnim vojnim invalidima koji su stekli takve povrede tokom rata da su proglašeni vojnonesposobnim.

Šemsudin Pojata, kao zastupnik oko 1.500 bivših pripadnika Oružanih snaga BiH čije penzije ubuduće treba da budu na teret federalnog nivoa, izjavio je da očekuje zakonsko zbrinjavanje te kategorije u ovom mjesecu, shodno ranijim zaključcima donesenim u Parlamentu.

Ibrahim Nadarević i Ivo Tadić, učesnici današnjeg sastanka uime dvaju parlamentarnih odbora za boračko-invalidsku zaštitu, koji djeluju u Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamenta FBiH, također su se obratili novinarima.

Nadarević je kazao da je zakon neprihvatljiv. Naveo je između ostalog da najvišu vojnu penziju u Federaciji od 1.760 KM trenutno ima general Atif Dudaković, želeći da demantira informacije o vojnim penzijama višim od 2.000 KM.

Tadić je izjavio da za dva-tri dana očekuje da Vlada ponudi novi zakonski tekst, kao i pozove sva zainteresirana boračka udruženja na razgovor te nakon toga uputi tekst u parlamentarnu proceduru.

Usvajanje zakona o povoljnijem penzioniranju branilaca u Federaciji navodi se kao uvjet za isporuku naredne novčane tranše na osnovu stand-by aranžmana Bosne i Hercegovine s Međunarodnim monetarnim fondom.

Iz Ureda za odnose s javnošću Federalne vlade je saopćeno da je današnji sastanak održan radi iznalaženja što optimalnijih zakonskih rješenja.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: