Predizborna kampanja protekla na vrlo niskom intelektualnom nivou

Izborna kampanja za lokalne izbore, koja završava danas, protekla je sa najmanje incidenata od dosadašnjih, ali i dalje je relativno malo govora bilo o problemima u lokalnoj zajednici.

Naime, Adis Arapović, koji je ispred Centara civilnih inicijativa pratio kampanju, kaže da proteklu kampanju možemo označiti kao jednu od demokratičnijih, pluralističkijih, posebno jer nije bilo incidenata koji bi se mogli direktno vezati za predizbornu utrku. Ali, kako je istakao, poruke ni ovog puta nisu bile u dovoljnoj mjeri okrenute lokalnoj zajednici.

“Kampanja je još vrlo niskog intelektualnog nivoa. Protagonosti računaju na manipulaciju i indoktrinaciju i na proizvodnju nekih strahova. Na izborni skup se još ide radi kolektivne konzumacije i proslave, a ne da se čuju rješenja za probleme koje građani imaju”, smatra on, pišu Nezavisne novine.

Tanja Topić, analitičar iz Banja Luke, slaže se da je kampanja bila manje prljava od ranijih i da nije bilo dovoljno govora o konkretnim temama.

“Naravno, bilo je teških riječi i neprikladnih stvari, ali nije pređena linija”, smatra ona. Kako je navela, karakteristično za ovu kampanju su upotreba pornografije radi prikupljanja glasova, kao i zloupotreba djece na predizbornim skupovima.

“I nešto što je meni posebno zapelo za oko je da je prvi put neko javno prodavao svoj glas. Dosad je to bilo iza kulisa, ali ovaj put prvi put na ovaj način”, istakla je ona.

I Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzle, takođe se slaže da je kampanja bila manje prljava, ali da nije bio vidljiv ozbiljan pristup razvoju lokalne samouprave.

“Ja sam očekivao da oni koji pretendiraju na mjesta u opštinama nešto kažu o promjenama zakona u lokalnoj samoupravi da bi opštine dobile više nadležnosti i više izvornih sredstava jer bi se time i građani više rasteretili od ovih silnih parafiskalnih nameta. Ali o tome nismo puno čuli”, naveo je on.

Nikola Baštinac, član SNSD-a, slaže se sa ocjenom da je ova kampanja bila mnogo mirnija i čistija i gotovo bez incidenata.

“Ono što je problem ove kampanje je ogroman broj partija, kandidata, a mnoge nisu imale nikakve programe, viziju, miješale su nadležnosti i zbunjivale birače svojim ponašanjem. Nadam se da će u nastavku našeg demokratskog života doći do koncentracije političkih snaga i samim tim i političke scene”, rekao je Baštinac.

Amir Zukić, član SDA, ističe da nije bilo većih incidenata, ali da ni ova kampanja nije protekla bez “prljavšina”.

“Bilo je podmetanja, išlo se i na privatni život i stvari koji nemaju veze sa kampanjom. Ali učimo se demokratiji i nadam se da će toga biti sve manje i manje. Anomalija je ogroman broj političkih stranaka. Sa 189 stranaka mislim da smo prvaci svijeta”, istakao je Zukić.

Mate Franjičević, član HDZ BiH, takođe ističe da je kampanja bila dostojanstvena i mirna, ali da je, kako je istakao, i ovaj put bilo stranaka koje na izbore nisu izašle sa programom nego namjerom da kupe glasove. Takođe se slaže da je u kampanji bilo više govora o temama koje nisu dio lokalnih problema.

“Mislim da je to zbog ovih događanja na državnoj razini oko smjena i tako dalje. Mislim da se to i te kako koristilo, ne izrijekom, ali da je bilo u funkciji predizborne kampanje”, zaključio je on.

U CIK-u nam je jučer rečeno da će svoj komentar o toku predizborne kampanje dati danas na pres-konferenciji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.