POVRATAK BEZ ZAPOŠLJAVANJA NIJE ODRŽIV

Predstavnici Udruženja za održivi povratak u Tuzlanski kanton održali su sjednicu Skupštine i Upravnog odbora udruženja. Izneseni su podaci o broju povratnika u TK te je istaknuto da se na ovo područje vratilo 6.500 Srba povratnika, a da će zbog neodrživoti povratka ovaj broj biti i manji.

Na osnovu iznesenih činjenica, povratak u Tuzlanski kanton je neuspješan. Problemi su mnogi, a u javnost se iznose različite informacije o broju povratnika u Tuzlanski kanton. Potrebno je s terena uraditi jedinstvenu evidenciju povratka, poručeno je danas.

“Vlast i UNHCR iznose podatke da se u TK vratilo 20.000 Srba. Prema našim evidencijama broj povratnika je 6.500 do 2006. godine. Sada je taj broj čak i ispod šest hiljada”, navodi Mitar Mihajlović, sekretar Udruženja za održivi povratak u TK.

Nakon povratka u prijeratna mjesta Srbi povratnici, zbog nemogućnosti trajnog ostanka, ponovo se odlučuju na odlazak. Povratak bez zapošljavanja nije održiv. Za te probleme država nema sluha, istaknuto je.

“Stanje povratka svugdje je isto, i u RS, Brčko Distriktu i Federaciji BiH. Samo bih poručio vlastima, od općinskih do državnih, da urade više kada je u pitanju povratak na svoja imanja”, rekao je Jovan Stojanović, predsjenik UO Udruženja za održivi povratak u TK.

Na sjednici Skupštine danas je izabran novi predjsednik Jovan Tatomirović iz Krtove općina Lukavac, a za predsjednika Upravnog odbora Udruženja ponovo je izabran Jovan Stojanović, povratnik u Špionicu kod Srebrenika.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: