Povećanje boračkih naknada nije upitno

Federalni ministar za pitanja boraca Zukan Helez u izjavi za “Dnevni avaz” naglasio je da presuda Ustavnog suda FBiH neće ugroziti povećanje šehidskih penzija i invalidnina za ratne vojne invalide za tri posto, koje je planirano za narednu godinu.

– Povećanje bi bilo ugroženo kada bismo mi zaustavili reviziju. Koliko znam, to Ustavni sud nije naredio. No, kako tumači predsjednik FBiH Živko Budimir, presuda bi to mogla ugroziti, odnosno moglo bi doći do smanjenja naknada. Međutim, to nije tačno – kaže Helez.

Naglašava da je za rast boračkih naknada početkom 2013. godine potrebno oko devet miliona KM. Do sada je Ministarstvo za pitanja boraca FBiH uštedjelo polovinu sredstava. Iako u javnosti postoji strah da će se sada ponovo u pravo uvesti lažni korisnici vojnih penzija koji su otkriveni tokom revizije, Helez tvrdi da je vrlo malo onih koji bi eventualno mogli ponovo primati naknadu.

Nevzeta Mujčinović, predsjednica Skupštine Organizacije porodica šehida i poginulih boraca, smatra da je Ustavni sud donio odluku koja će se povoljno odraziti na one koji nisu mogli svoj status dokazati bez izjava dva svjedoka.

Ale Hošić, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida FBiH, istakao je da ova presuda otklanja nejasnoće na koje su RVI ukazivali ranije, a to je problem porodica šehida u USK.

– Ostali dio presude odnosi se na prijevremene i povoljne penzije. U tom dijelu nadam se da se neće otvoriti mogućnost uvođenja u pravo novih korisnika, odnosno da svi oni koji su izvedeni iz prava na zakonit način, neće ponovo ostvarivati pravo na naknadu – kaže Hošić.

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: