Potrošačka korpa za august za 231 KM skuplja u odnosu na prethodni mjesec

Potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za august 2020. iznosi 2.053,68 KM i za 231,61 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec. 

Iz SSSBiH podsjećaju da je prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mjesec juni 2020. iznosila 953 KM (posljednji podatak koji je objavio Federalni zavod za statistiku) i za 18 KM je viša od prosječne plaće isplaćene u maju 2020. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom iznosi 46,40 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku korpu čini: prehrana (39,7 posto), stanovanje i komunalne usluge (15,2 posto), higijena i održavanje zdravlja (7,2 posto), obrazovanje i kultura (15,6 posto), odjeća i obuća (9,7 posto), prijevoz (6,7 posto), te održavanje domaćinstva (5,8 posto).

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 84 artikla. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćeno je iz SSSBiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: