Potpisan Sporazum o sufinansiranju deminiranja u BiH

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu potpisali su danas Sporazum o sufinansiranju između Razvojnog programa UN-a i Ministarstva za oblast deminiranja.

Sporazum se odnosi na finansiranje Projekta protuminskog upravljanja i rukovođenja, koji će pomoći u protuminskom djelovanju vlasti u BiH da bi se povećala transparentnost, unaprijedili kapaciteti za planiranje i primjenu savremenih standarda protuminskog djelovanja za ubrzanu dinamiku deminiranja.

Temelji se na ranijim aktivnostima koje su dovele do ponovnog okupljanja Odbora donatora, poboljšanja u procesima upravljanja ljudskim resursima i standardizacije protuminskog djelovanja unutar BHMAC-a.

Ministar Osmanović je kazao da je ukupna vrijednost projekta 750.000 dolara.

– Ministarstvo civilnih poslova BiH učestvovat će u sufinansiranju projekta sa 100.000 KM, dok će za ostatak novčanih sredstava biti potrebna podrška tradicionalnih partnera i donatora protivminskim akcijama BiH kao i Ženevskog centra za deminiranje – naveo je Osmanović.

UNDP će za početak realizacije projekta izdvojiti dodatnih 100.000 KM.

– Putem projekta ćemo biti sposobniji da okupljamo donatore i tražimo donatorska sredstva i da obezbijedimo ispunjavanje međunarodnih normi u oblasti deminiranja – rekao je Osmanović.

Sinanoglu je naglasila važnost deminiranja i stvaranja sigurnog okruženja za sve u BiH.

Istakla je da je UNDP posvećen osnaživanju kapaciteta deminiranja.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: