Potpisan sporazum o provedbi projekta zatvaranja kolektivnih centara u devet općina

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić sa predstavnicima devet općina i tri kantona potpisao je Sporazum o saradnji na sprovođenju državnog projekta “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja-CEB II”. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i federalni premijer Fadil Novalić, javlja TV1.

Ministar Ramić pojasnio je da je cilj ovog projekta trajno zbrinjavanje raseljenih osoba i osoba u stanju socijalne potrebe, a koje nemaju riješeno stambeno pitanje.

Sporazumi su potpisani između Federalnog ministarstva i ministava BPK, SBK, TK, te načelnika općina Foča, Pale, Čelić, Gračanica, Gradačac, Kladanj, Sapna, Lukavac i Donji Vakuf.

Resorni ministar iz SBK Amer Mrako napomenuo je da je ovo već drugi projekat u ovom kantonu.

“Općina Donji Vakuf i Jajce su povratničke i nadam se da vlast na nivou FBiH neće stati samo na ovome”, kazao je on.

Kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za novinare, najviše stambenih jedinica biće izgrađeno u TK.

Potpisivanjem ovih sporazuma počinju aktivnosti u okviru kojih će biti izgrađeno devet višestambenih objekata sa 227 stambenih jedinica, a rekonstruirano trinaest objekata sa 36 stambenih jedinica.

Ukupno će na taj način biti stambeno zbrinuto 813 osoba.

Ukupna planirana sredstva za realizaciju tih potprojekata su 9.685.357 eura (18.942.912 KM), od čega sredstva kreditnog zaduženja FBiH iznose 6.667.091 eura ili 13.039.697 KM, a doprinos općina 3.018.266 eura (5.903.215 KM).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.