Postepeni početak rada sa strankama u odjelu za vize ambasade Njemačke u BiH

Odjel za vize ambasade Njemačke u BiH postepeno počinje da ponovo radi sa strankama.

Podnošenje zahtjeva je najprije moguće za sljedeće kategorije:

– spajanje porodice

– stručni kadar i visokokvalifikovani kadar čije je upošljavanje nužno u ekonomskom pogledu i čiji se posao ne može prolongirati ili obavljati u inostranstva;

– studenti čiji se studij ne može u potpunosti realizirati iz inostranstvu;

Sistem za zakazivanje termina je od danas ponovo aktivan za gore navedene kategorije. To važi i za listu čekanja za spajanje porodice (spajanje bračnih drugova, u Njemačkoj registrovanih istospolnih partnera i spajanje djece). Više na ovom linku.
https://t1p.de/5rei

Ukoliko ste već dobili vizu

Ako Vam je Ambasada prije 18.03.2020. godine izdala vizu u svrhu jedne od gore navedenih kategorija, a koja je istekla i nije bila iskorištena, jer istu niste mogli koristiti zbog uvedenih mjera ograničenja putovanja usljed Covida-19, onda postoji mogućnost da do 05.08.2020. godine podnesete besplatni neformalni zahtjev za novo viziranje pasoša.

Vaš zahtjev možete isključivo sa skeniranom kopijom Vaše istekle vize poslati putem pošte (Njemačka ambasada Sarajevo, Odjel za vize, Skenderija 3, 71000 Sarajevo) ili na e-mail adresu: neu-visa@sarj.diplo.de Nije potrebno da u navedenu svrhu lično dolazite u Ambasadu.

Ambasada zadržava pravo da u datom slučaju zatraži dodatnu dokumentaciju.

Nakon provjere Vašeg zahtjeva, Vi ćete biti obaviješteni.

Pažnja: istekle vize čije korištenje nije bilo onemogućeno zbog mjera ograničenja putovanja usljed Covida-19, ne mogu biti uzete u obzir.

Ako ste već imali termin

Odjel za vize će direktno konktaktirati podnosioce zahtjeva kojima je u svrhu spajanja porodice već dodijeljen termin. Upiti po tom pitanju nisu potrebni.
Podnosioci zahtjeva za vizu, koji spadaju u kategorije u kojima se slobodno mogu registrovati za termin bez liste čekanja i koji su izuzeti od mjera ograničenja putovanja, se mole da zakažu novi termin.
Podnosioci zahtjeva za vizu, koji spadaju u sve ostale kategorije, za koje još uvijek ne važe iznimke od mjera ograničenja putovanja, do daljnjeg nemaju pristup sistemu za registraciju termina.

Odjel za vize će blagovremeno informisati o izmjenama u načinu rada.

Više informacija https://sarajewo.diplo.de/ba-sh/aktuelles/-/2363048

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: