Poštari prvi srušili granice i podjele u BiH

Od prvog oktobra ove godine svi gradovi u Bosni i Hercegovini trebali bi biti povezani brzim prenosom paketa i dokumenata u roku od 24 sata. BH Pošta, Pošte Srpske i Hrvatska pošta Mostar pokreću novi zajednički projekt “Brze pošte na nivou BiH”. Analitičari ocjenjuju da ta saradnja predstavlja pojavu novih vjetrova u bh. ekonomiji i javnim preduzećima zatvorenim u nacionalne torove.

Ideja je pokrenuta jer se konkurencija ozbiljno zahuktala. Privatne firme koje se bave brzim prenosom pošiljki uzele su značajan dio finansijskog kolača i nesmetano su prevozile pakete širom Bosne i Hercegovine.

Sa druge strane, bila je situacija da pošiljka iz Tuzle putem neke od javnih pošta, nije mogla da bude poslana za Banjaluku i obratno. Tri javne pošte, Pošte Srpske, BH Pošta i Hrvatska pošta Mostar bile su ograničene na određene teritorije unutar države i to uglavnom po nacionalnoj liniji. To bi se sa ovim projektom trebalo promijeniti.

“Uskoro će pošiljka poslana brzom poštom iz Republike Srpske (RS) u bilo koji grad ili mjesto u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), biti uručena u roku od 24 časa, a isto tako iz FBiH u RS. Ovom prilikom izražavamo posebno zadovoljstvo saradnjom sa druga dva javna poštanska operatera u BiH, kojom smo pokazali da su nam korisnici na prvom mjestu”, istakla je Željka Koljančić, portparolka Pošta Srpske.

Ekonomisti pozdravljaju taj projekat, prvenstveno što bi to moglo pomoći poštama koje su finansijski u milionskom minusu.

“Nadam se samo da postoji ta politička saglasnost, jer bez toga nema ništa i da se neće reći ‘gle čuda, to je prenos nadležnosti’ ili tako nešto. Vidite kako nema mehanizma koordinacije, ali kako ipak dođe do toga da postoji zajednički interes, taj interes i te kako može da se sprovede ako konačno proradi svijest. Kod nas, na žalost, svijest proradi onda kada pošte ili bilo koje javno preduzeće ili institucija ode u minus i kad ne zna više šta će i kad jednostavno dođu ljudi koji znaju da rade. Za njih ne postoje entitetske granice, za njih ne postoje ni državne granice, jer posao je posao”, ocjenjuje Svetlana Cenić, ekonomistkinja.

No Svetlana Cenić ističe da se ne treba čuditi ako bi zajednički posao pošta propao, jer jedinstveni ekonomski prostor dijelom nije uspostavljen ne samo zbog politike, već i zbog prljavih ličnih interesa.

“Nemojte misliti da i ovo, evo što su pošte pokrenule inicijativu, da ako postoji – hipotetički govorim, nekakav lobi, svih ovih koji se inače bave brzom poštom, dostavom, i tako dalje – taj lobi koji može da plati našu političku elitu da ne dođe do ove ovakve koordinacije tri pošte, naravno da se neće ni desiti ta koordinacija i zajednički rad. Mi to gledamo stalno. Bosna i Hercegovina još uvijek nije jedinstveni ekonomski prostor i kad se kaže ‘jedinstveni ekonomski prostor’, to uopšte ne znači unitarizaciju, brisanje entiteta. Oni koji o tome pričaju uopšte ne znaju šta znači jedinstveni ekonomski prostor, ali pitajte svakoga ko posluje na teritoriji BiH, kako to izgleda”, naglašava Cenić.

Tri pošte imaju više od 5.000 zaposlenih. Trenutno je zajednička usluga brze pošte u eksperimentalnoj fazi i testira se u saradnji sa određenim pravnim subjektima.

Predstavnici tri javne pošte u BiH ističu kako očekuju da će građani imati kvalitetnu uslugu, ali i prihvatljive cijene.

 

Radio Slobodna Evropa

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: