Poslodavci ne žele prvostupnike i bečlere

Foto: IndexNajmanje 12.000 osoba u BiH završilo je fakultet po bolonjskom sistemu i mali broj njih uspio se zaposliti, jer tržište rada ne prepoznaje njihova zanimanja i stručnu spremu.

Predstavnici javnih univerziteta u BiH, ali i zavoda za zapošljavanje, tvrde da je posao posebno teško naći osobama koje su završile prvi ciklus studija koji traje tri godine. Kažu da u njihovim diplomama piše prvostupnik ili bečler, što je nepoznanica za ovdašnje poslodavce. Osim ekonomske krize, zapošljavanje “bolonjaca” otežava i nepostojanje pravilnika o akademskim zvanjima, o kojem se predstavnici javnih univerziteta ne mogu dogovoriti već dvije godine.

U Ministarstvu civilnih poslova BiH kažu kako su se zbog pravilnika o akademskim zvanjima, koji su sami ponudili nakon što se rektori javnih univerziteta nisu mogli dogovoriti, najviše bunili predstavnici Univerziteta u Sarajevu i Sveučilišta u Mostaru. Predstavnici ostalih univerziteta inzistirali su da postoji razlika u diplomama između “bolonjaca” koji su studirali tri godine u odnosu na one koji su studirali četiri godine.

Najveći broj osoba prvi ciklus studija po bolonjskom sistemu završio je na fakultetima Sveučilišta u Mostaru.

“Izveli smo tri generacije ‘bolonjaca’ i njih je ukupno 6.100. Na većini fakulteta primjenjujemo princip tri plus dva plus tri. Prvi ili dodiplomski studij traje tri godine, master dvije i doktorski tri godine. U diplomama dodiplomaca piše prvostupnik ili bečler i gotovo svi su nastavili studij”, rekao je Vojo Višekruna, prorektor za nastavu na Sveučilištu u Mostaru. Oko 1.600 osoba studij po bolonjskom sistemu završilo je na fakultetima Univerziteta u Sarajevu. U njihovim diplomama piše da su bečleri. Po informacijama iz Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, posao u ovoj godini i to posredstvom projekta dobilo je oko 50 “bolonjaca”. U ovoj službi tvrde kako još “lutaju” kada je riječ o klasifikaciji ovih osoba.

“Vodimo ih kao osobe s visokom stručnom spremom, iako to nigdje u zakonu nije definisano. To radimo zbog njih. U diplomama im piše bečler iako ne znamo zapravo o čemu je riječ”, kazali su u ovoj službi.

Predstavnici Univerziteta u Tuzli i Zenici kažu kako su svojim studentima izašli u susret te su studij organizirali uglavnom po sistemu četiri plus jedan plus tri (četiri godine dodiplomskog, godinu mastera i tri godine doktorskog studija). U diplomama većine studenata piše “diplomirani”, što im olakšava da brže nađu posao.

“Na našim fakultetima studij po bolonjskom sistemu završilo je oko 670 osoba. Prema našim informacijama, već njih 300 se zaposlilo”, kazao je Sabahudim Ekinović, rektor Univerziteta u Zenici.

Na fakultetima Univerziteta u Tuzli fakultet po bolonjskom sistemu završilo je gotovo 3.500 osoba. Ni oni, a ni Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona nemaju podatke koliko “bolonjaca” je zaposleno. Mitar Novaković, rektor Univerziteta Istočno Sarajevo, kazao je da je studij po bolonjskom sistemu na dva fakulteta završilo stotinak studenata.

“Za njih smo organizirali master i nastavili su studij”, kaže Novaković.

Odgovor od nadležnih na Univerzitetu u Banjaluci i Bihaću nismo dobili.

(Ne)priznate diplome

Prva generacija “bolonjaca” na fakultetima Univerziteta u Mostaru “Džemal Bijedić” završit će tek ove godine, potvrdili su na ovom univerzitetu.

“Uveli smo bolonjski sistem i to bez saglasnosti na nastavne planove i programe Ministarstva obrazovanja i nauke Hercegovačko-neretvanskog kantona. Ne znamo šta će biti s ovom djecom, niti hoće li njihove diplome biti priznate”, kazali su predstavnici Univerziteta “Džemal Bijedić”.

Državna služba

Osobe koje su završile samo prvi trogodišnji studij po bolonjskom sistemu i imaju godinu iskustva mogu aplicirati za posao državnog službenika u institucijama BiH i to na pozicije stručnih i viših stručnih saradnika, kaže Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu BiH.

“Oni koji žele da apliciraju za stručne savjetnike, šefove ili rukovodioce moraju imati najmanje 240 ECTS bodova (četverogodišnji studij) ili završen master studij. Osobe koje su završile fakultet po starom sistemu, ako imaju radno iskustvo, bez ograničenja mogu aplicirati na poziciju koju žele”, rekao je Akšamija, naglasivši kako su institucije BiH već raspisivale konkurse za prijem pripravnika u bh. institucije.

(Nezavisne novine)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: