Poslanici dobivaju plaće od 5.000 maraka iako ništa ne rade!

U srijedu je održana, a zapravo nije održana sjednica Predstavničkog doma parlamenta BiH. Poslanici SNSD-a i HDZ-a su došli, iz budžetske kase pokupili dnevnice i novac za troškove puta, popili kafu i razišli se. To je poreske obveznike koštalo oko 7.000 maraka. Poslanici novog saziva Parlamenta BiH ovih dana bi trebali primiti prvu plaću i na račun svakog od njih leći će u prosjeku po šest hiljada maraka. To što nemaju nijednog radnog dana, to što ništa nisu uradili, njima je najmanje važno – ceh plaćaju poreski obveznici. Oni se pred javnošću uvijek mogu opravdati pozivanjem na zakonske propise koji kažu da poslanici imaju pravo na punu plaću bez obzira da li radili ili ne radili! Kada se sve zbroji iz budžetske kase će za njihove mjesečne plaće biti isplaćeno oko 210.000 maraka.

To, naravno, nije sve. I poslanici iz prošlog saziva koji nisu našli novo radno mjesto imaju pravo na punu plaću u trajanju od godinu dana. Takvih je, prema dosadašnjim podacima, oko trideset, a radi se o mjesečnim plaćama u iznosu od po 4.500 do 5.000 maraka!

Manje više i bivši i sadašnji državni poslanici u javnim istupima kažu da nije baš prihvatljivo primati toliku mjesečnu plaću, a ništa ne raditi. Međutim, najveći broj njih neće da digne ruku za izmjene zakonskih propisa jer se njima lično to ne isplati. Poslanici Parlamenta BiH iz Federacije uglavnom ističu da su spremni za razgovore o promjeni propisa. S druge strane, poslanici iz Republike Srpske okrivljuju one federalne.

Kao poslanici imamo pravo da budemo u radnom odnosu u parlamentu BiH i primamo plaću, a to što ne radimo je problem političkih partija iz Federacije BiH – izvratila je Milica Marković, poslanik SNSD-a.

(SAN)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: