Poskupljuju cigarete Tvornice duhana Rovinj

Zbog podizanja akciza na duhanske proizvode u Bosni i Hercegovini, Tvornica duhana Rovinj će od 1. januara 2011. podići cijene svojih cigareta, objavljeno je iz ove kompanije.

Tako će cijena najjeftinije TDR-ove cigarete, Yorka od 1. januara iznositi 2,2 KM umjesto dosadašnjih 1,8 KM. Cijena Filtera 160 i MC-a bit će 2,5 KM dok će Ronhill i Walter Wolf od početka iduće godine koštati 2,7 KM što je poskupljenje od 8 posto u odnosu na sadašnju cijenu.

“Nove cijene posljedica su povećanja akciznog opterećenja na cigarete. Dobro je poznato da porezno opterećenje čini više od 70 posto cijene cigareta i zato će nova zakonska regulativa, koja znatno povećava porezna opterećenja na duhanske proizvode uvelike utjecati na duhansku industriji u Bosni i Hercegovini“, izjavio je predsjednik Uprave TDR-a Davor Tomašković.

Podsjećamo da će od početka 2011. godine posebna akciza na cigarete biti povećana sa 0,30 na 0,45 KM po kutiji, a minimalna akciza će iznositi 1,08 KM po kutiji cigareta.

Sve kompanije će kalkulaciju novih maloprodajnih cijena cigareta formiranih u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete, porezni obveznici i druge osobe koje se bave prometom cigareta dostaviti u Upravu za indirektno oporezivanje najkasnije do 30. novembra 2010. godine.

(Sarajevo-x)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: