Poskupljenje cigareta u BiH moglo bi biti zaustavljeno na tri godine

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje prije nekoliko mjeseci formirao je radnu grupu, koja je analizirala opravdanost visokih akciza na duhan i duhanske prerađevine u BiH, te bi uskoro mogao biti donesen moratorij na povećanje ove akcize.

Prijedlozi radne grupe su završeni, te bi oni vrlo skoro trebali biti predstavljeni Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koji će donijeti konačnu odluku, piše Radiosarajevo.ba.    “Ova grupa privela je kraju svoj posao i uskoro bi trebali predati izvještaj Upravnom odboru.
Pripremili su jedan opširniji materijal o stvarnom stanju tržišta i prodaje duhana i duhanskih prerađevina u BiH, sa svim parametrima. Na kraju će Uprava za indirektno oporezivanje BiHdonijeti konačnu odluku hoće li nastaviti s podizanjem akciza ili će to biti zaustavljeno.

Tri su prijedloga grupe: da se nastavi povećanje akciza da se zaustavi povećanje samo u 2019. godini, odnosno da povećanje bude zaustavljeno na duži vremenski period”, istakao je izvor iz radne grupe.
Ipak, iz Upravnog odbora UIO BiH potvrdili su kako takva odluka neće biti donesena uskoro, iako su se mnogi nadali da bi ona mogla biti razmatrana već 27. aprila, kada je zakazana nova sjednica UO UIO BiH.
“Nemamo još informacije da je radna grupa završila konačne prijedloge. Kada radna grupa završi svoj posao Upravni odbor UIO BiH će donijeti konačnu odluku o cijelom slučaju”, istakla je Nataša Krsman, glasnogovornica UO UIO BiH.

Inače, akcize na duhan i duhanske proizvode, u skladu sa Zakonom o trošarinama u BiH, naplaćuju od 1. jula 2009. godine. Riječ je o posebnom porezu za duhan i duhanske prerađevine u BiH, a čija visina se svake godine uređuje Odlukom o otvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i duhan za pušenje, koju donosi Upravni odbor UIO BiH.   “Tokom 2009. godine plaćane su akcize koje su iznosile: proporcionalna akciza u visini 42 posto maloprodajne cijene i fiksna akcize u iznosu od 0,15 KM po paklici cigareta. Nakon toga, UO UIO BiH donosio je odluke o posebnoj ili minimalnoj akcizi na cigarete za svaku sljedeću godinu i to na način da je proporcionalna uvijek bila 42 posto maloprodajne cijene cigareta, dok se fiksna akciza svake godine povećavala za 0,15 KM po paklici”, pojasnio je Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO BiH.
Prema njegovom pojašnjenju od 2009. do 2017. visina fiksne akcize se povećala za 1,2 KM po paklici cigareta. Prihodi od akciza prve godine naplate iznosili su 449,4 miliona KM, a svake godine su se dodatno povećavali, da bi u prošloj godini iznosili gotovo duplo više, odnosno 807,7 miliona KM.
Zbog ovakvog velikog povećanja akciza na duhan došlo je i do naglog porasta crnog tržišta duhana i duhanskih prerađevina u BiH, zbog čega su pokrenute brojne akcije nadležni policijskih agencija i poreznih inspektora.

Kovačević kaže kako se i u ovoj godini nastavljaju slične aktivnosti. Veoma je zanimljivo i da još uvijek nije poznato koliko je duhana i duhanskih prerađevina točno oduzeto tokom ranijih godina, a zanimljivi su podaci stručnjaka iz Odjela za makroekonomsku analizu UIO, u kojima stoji da BiH zbog crnog tržišta godišnje gubi pola milijarde KM.   “Činjenica je da se na mnogim mjestima u BiH mogu kupiti cigarete koje nisu obilježene akciznim markicama ili su pak obilježene markicama drugih zemalja. Činjenica je da je došlo do značajnog pada broja izdanih markica za obilježavanje duhana i cigareta koje izdaje UIO. Sve to skupa navodi i na pomisao da bi negde na području BiH mogla da se nalazi i neka ilegalna tvornica za proizvodnju cigareta koje se plasiraju na crno tržište BiH. Svakako želim napomenuti da se radi o cigaretama koje su potpuno izvan bilo kakve kontrole kad je u pitanju kvaliteta ovih proizvoda, te svi oni koji kupuju ovakve cigarete dodatno ugrožavaju svoje zdravlje, jer se ne zna što je uopće sastav tih cigareta. U ovom smislu trebalo je zaista uticati na svijest onih koji kupuju ovakve cigarete da bi mogli imati zdravstvenih problema”, zaključio je Kovačević.

 

 

 

 

 

(Večernji list)

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: