PORTPAROL MUP-a AUSTRIJE GOLIA: "DIVJAK UHAPŠEN NA OSNOVU SRPSKE POTJERNICE"

Portparol Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Austrije Rudolf Golia potvrdio je jutros Tanjugu da je bivši general Armije BiH Jovan Divjak  u četvrtak navečer uhapšen na bečkom aerodromu Schwechat  prilikom ulaska na teritoriju Austrije, na osnovu međunarodne potjernice koje je raspisala Srbija.

Golia je rekao da je sud u Korneuburgu naložio hapšenje Divjaka na osnovu srpske potjernice.

Na osnovu Interpolove potjernice koju je raspisala Srbija, bivši general Armije Bosne i Hercegovine Jovan Divjak uhapšen je u četvrtak navečer na aerodromu u Beču. Ambasador BiH u Austriji Haris Hrle potvrdio da je bivši general Armije BiH uhapšen u Beču.

Bivši general se, kako je potvrđeno u sudu u Korneuburgu, nalazi u pritvoru u istoimenom gradu kraj Beča, gdje čeka na izvođenje pred sudiju koji će odlučiti o daljim koracima, odnosno da li će biti pušten na slobodu ili će morati da čeka u zatvoru do razrjšenja pitanja da li će biti izručen zemlji koja je za njim raspisala potjrnicu radi suđenja za navedene zločine.

Ministar vanjskih BiH Sven Alkalaj izjavio je da će Divjak u petak biti izveden pred austrijskog istražnog sudiju.

 

TUŽITELJSTVO BiH JOŠ NE RASPOLAŽE PRECIZNIM INFORMACIJAMA O RAZLOZIMA HAPŠENJA GENERALA DIVJAKA

Ročište pred nadležnim sudom u Beču u vezi s hapšenjem penzionisanog generala Armije RBiH Jovana Divjaka trebalo bi biti održano danas, potvrdio je Feni Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH.

Grubešić navodi da bi, prema ustaljenoj proceduri, ročištu trebali prisustvovati
predstavnici Ambasade BiH u Beču, te da  Tužiteljstvo BiH očekuje da će biti informirano o razlozima Divjakovog hapšenja.

Glasnogovornik državnog Tužiteljstva nije želio spekulirati o detaljima ovog slučaja, uz opasku kako je moguće da se radi o greški s obzirom na to da niko nije vršio reviziju ranije izdatih potjernica.

Podsjetio je na dogovor (u Lionu op. a.) o tome da se ne mogu raspisivati potjernice bez saglasnosti matične zemlje čiji je državljanin osoba za kojim se raspisuje potjernica kada je u pitanju procesuiranje navodnih ratnih zločina.

“Stoga, očekujemo tačnu informaciju, nakon čega ćemo se odrediti u pogledu daljnjih koraka koje će Tužiteljstvo BiH poduzeti”, kazao je Grubešić.

General Divjak uhapšen je u četvrtak uvečer na aerodromu u Beču.

Pretpostavlja se da je priveden na osnovu Interpolove potjernice koju je izdala Srbija, jer je general Divjak bio na listi “odgovornih” koju je sačinilo tužiteljstvo Srbije za slučaj “Dobrovoljačka” iz maja 1992. godine.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: