POREZNA UPRAVA U KONTROLI ZAKONITOG ORGANIZOVANJA DOČEKA NOVE GODINE

Porezna uprava Federacije BiH podsjeća organizatore novogodišnjeg programa da se blagovremeno pripreme za organizovanje proslave Nove godine, odnosno priređivanje estradnog programa u skladu sa zakonom, da ne bi doveli u pitanje uspješnu realizaciju tog projekta.

Naime, uoči novogodišnjih praznika, inspektori Porezne uprave na području Federacije BiH izvršit će kontrolu ugostiteljskih objekata u kojima se organizuju zabavne priredbe (estradni program, odnosno muzika uživo).

U tom smislu, porezni inspektori kontrolirat će sklopljene ugovore o autorskom djelu između organizatora estradnog programa i izvođača te provjeravati da li su ugovoreni iznosi autorskog honorara – naknada za izvođenje programa realni. Također, u skladu s kantonalnim propisima, provodit će se kontrola da li je ispravno obračunata i uplaćena komunalna taksa za izvođenje žive muzike.

I u prvim danima Nove godine inspektori i druge ovlaštene službene osobe Porezne uprave izvršit će nadzor da li su organizatori estradnog programa ispunili svoju obavezu obračuna, obustave i uplate poreza na dohodak (poreza po odbitku) prilikom svake isplate autorskog honorara izvođačima.

U svim slučajevima nepoštivanja zakona inspektori će na licu mjesta izdavati prekršajne naloge te kod organizatora estradnog programa provesti cjelovit nadzor nad zakonitošću poslovanja, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.
(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: