Poplave "siju" mine na nove površine

Katastrofalne poplave koje su pogodile gotovo cijelo područje naše zemlje, osim velike materijalne štete i ugrožavanja ljudskih života, dodatnu opasnost po živote ljudi predstavljaju mine, jer je nabujala voda odnijela dio mina za koje se ne zna gdje su završile.

Antun Sinković, iz Centra za borbu protiv mina, upozorava da nakon velikih poplava kada se voda povuče dođe i do pomjeranja mina, kao i oznaka za minska polja.

Salković dalje navodi da ovo pomjeranje minskih polja predstavlja veliki problem za deminere, jer tereni na kojima su radili prije poplava sada su prošireni na površine koje prije nisu bile zagađene minama.

Ovaj problem predstavlja i opasnost za susjedne zemlje, posebno Hrvatsku, jer rijeka Sava kada nabuja često odnose dio obale na kojima se nalaze mine.

“Jednom smo trebali pregledati i očistiti minsko polje uz rijeku Savu, no kad smo došli na to mjesto, shvatili smo da je poplava naprosto odnijela oko 6.000 kvadratnih metara riječne obale, a s njom i mine koje su bile ukopane u zemlju. Samno Bog zna gdje su te mine završile”, rekao je Boro Košarac, voditelj jedne od najvećih deminerskih kompanija u BiH, što problem mina u BiH dovodi na međunarodni problem.

Trenutno u BiH postoji oko 220.000 mina zaostalih iz rata, što je predstavlja najzagađenijom zemljom minama u Evropi, a radovi na deminiranju teku veoma sporo, tako da je i rok koji je bio postavljen da se BiH očisti od mina do 2009. godine produžen za još desetak godina.

mojevijesti.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: