Popis stanovništva: Za netačne odgovore kazne i do 10.000 KM

popis_stanovnistva_bih2Po finansijskom planu za popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, koji će se održati od 1. do 15. oktobra, a koje je Vijeće ministara BiH usvojilo na prijedlog Agencije za statistiku BiH, izdvojit će se 46.489.665 maraka.

Također, Evropska unija dodijelila je u obliku granta Agenciji za statitisku oko 15 miliona maraka, kao dodatnu potporu Popisu stanovništva u BiH, čime bi direktno podržala popisni rad na terenu i pokrila oko 35 posto ukupnih procijenjenih troškova Popisa stanovništva, rečeno je na današnjemu susretu novinara i predstavnika Agencije za statistiku BiH u Mostaru.

Direktorica Federalnog zavoda za statistiku Hidajeta Bajramović nije zadovoljna činjenicom da neke općine u Zapadnohercegovačkom kantonu (ZHK) i u Republici Srpskoj nisu formirala općinska povjerenstva u skladu sa Zakonom koji se odnosi na nacionalni sastav popisnih povjerenstava lokalne samouprave.

“Te općine formirale su povjerenstva, ali ne u skladu sa Zakonom u kojemu je rečeno da članovi popisnih povjerenstava moraju biti iz svih konstitutivnih naroda i jednog ostalog”, kazala je Bajramovićeva.

“U vezi s tim, Centralni popisni biro je bio produžio rok za formiranje tih povjerenstava do 19. jula, ali kako ni do tada to nije učinjeno, Biro je o tome obavijestio Vijeće ministara, koje bi se mogao o istom očitovati već nakon današnje sjednice”
, objasnila je direktorica Federalnoga zavoda.

Ona je potvrdila kako su u Zakonu o popisu stanovništva  predviđene prekršajne sankcije za građane koji netačno odgovore na pitanja tokom popisa i da se te sankcije kreću od 100 do 10.000 maraka.

Šefica sektora za odnose s javnošću u Agenciji za statistiku BiH Ivona Bulić kazala je kako mediji predstavljaju bitnu kariku u informisanja stanovništva o pripremama, toku i završetku popisa stanovništva, u prezentaciji upitnika Popisa o vjeri, naciji, uposlenosti i dr, te svemu onome što može doprinijeti da BiH uđe u skupinu zemalja gdje je održan popis stanovništva.

Po njezinim riječima, planom je predviđeno 18.500 popisivača na terenu, 2.500 instruktora popisivača, a u ovom trenutku prijavilo se ukupno 28.000 osoba.

“Prednosti imaju studenti i nezaposlene osobe, a prijaviti se mogu do 31. jula, a konačan izbor biti krajem augusta i septembra, kada slijedi obuka”, kazala je Bulićeva.

Fena

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: