Pooštrene sigurnosne mjere u BiH

Naoružani muškarac ubio dva pripadnika Oružanih snaga BiH u naselju Rajlovac, a potom počinio samoubistvo.

Razina sigurnosti svih policijskih agencija je pojačana, a na svim lokacijama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine poduzete su potrebne sigurnosne mjere nakon što su sinoć, u sarajevskom naselju Rajlovac, ubijena dva vojnika.

Muškarac naoružan automatskim oružjem ušao je sinoć oko 19:35 u sportsku kladionicu u naselju Rajlovac i ubio dvojicu pripadnika Oružanih snaga BiH, Armina Salkića (26) iz Viteza i Nedeljka Radića (34) iz Nevesinja te ranio još jednu osobu.

Pri izlasku iz kladionice pucao je i na autobus gradskog prijevoza u kojem su od krhotina razbijenih prozora lakše ranjene još tri osobe. Napadač, kojeg su očevici identificirali kao Enesa Omeragića, udaljio se u pravcu obližnjeg naselja Sokolje i skrio u obiteljsku kuću.

Policija je ubrzo blokirala cijelo naselje i opkolila Omeragićevu kuću. Pregovori o predaji navodno su trajali nekoliko sati, a nešto prije ponoći Omeragić je izvršio samoubojstvo.

“Osoba koja se sumnjiči za ubistvo dva vojnika, u kući na adresi Ibrahima Perviza na broju 14 izvršila je samoubistvo, najvjerovatnije upotrebom eksplozivne naprave”, potvrdio je glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić, koji je prethodno bio u kući osumnjičenog.

Samo je dodao kako će nakon obavljenog očevida biti poznato više informacija.

Tokom dana motivi, razlozi i kvalifikacija

“Pucanj u pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine je pucanj u državu Bosnu i Hercegovinu”, ocijenio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nakon sastanka kojem su prisustvovali predstavnici policijskih agencija u BiH i Ministarstva obrane, održanog u Sarajevu nakon ubojstva dvojice pripadnika Oružanih snaga BiH u Rajlovcu.

Iako nije mogao dati dodatne informacije vezane za ovaj događaj, jer je uviđaj bio u toku, rekao je kako će sačekati izvještaje Tužiteljstva BiH i Kantonalnog tužiteljstva. “Vjerovatno ćemo u toku dana mnogo jasnije znati motiv, razloge i kvalifikaciju ovoga djela”, kazao je Zvizdić.

Naglasio je da je podignuta razina sigurnosti kod svih policijskih agencija.

“U bilo kojoj državi svijeta, pa tako i u BiH, nedopustivo je da bilo ko, iz bilo kojih razloga može pucati u uniformisanog policajca ili vojnika, jer su oni predstavnici države BiH. Stepen sigurnosti će biti povećan na najveći nivo i u okviru nadležnosti policijskih i sigurnosnih agencija nastavit ćemo borbu u cilju onemogućavanja i sprečavanja ovakvih i sličnih događaja”, dodao je Zvizdić.

Prema mišljenju zamjenika ministra obrane BiH, Emira Suljagić “ovo je tragičan dan za BiH”.

“Već dugo učestvujemo u mirovnim misijama izvan granica ove zemlje i nismo imali nijednu žrtvu. Toliko je strašnije što su ta dvojica ljudi ubijena u svojoj zemlji i u situaciji kada se nisu mogli braniti”, rekao je Suljagić.

Mjere sigurnosti poduzela i vojska

Ministarstvo obrane BiH potvrdilo je kako traju istražne radnje na mjestu ubojstva dvojice pripadnika Oružanih snaga BiH, kao i da su na svim lokacijama Oružanih snaga BiH poduzete potrebne mjere sigurnosti.

“Sa dubokim žaljenjem obavještavamo javnost da je dvojicu pripadnika Oružanih snaga BiH ubilo za sada nepoznato lice, van vojne lokacije u neposrednoj blizini kasarne Rajlovac Oružanih snaga BiH u večernjim satima”, navodi se u priopćenju.

Iz Ministarstva su potvrdili da je tom prilikom jedan pripadnik Oružanih snaga BiH lakše ozlijeđen te da je nakon ukazane liječničke pomoći u Kliničkom centru Sarajevo pušten kući.

“U toku su istražne radnje na licu mjesta i po okončanju istih imaćemo više detalja”, dodaje se.

Ministarstvo obrane BiH pozvalo je predstavnike medija da se “uzdrže od spekulacija o ovom slučaju kako bi izbjegli širenje dezinformacija”.

Rano govoriti o činu terorizma

Ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara izjavio je da se u sarajevskom naselju Rajlovac dogodio “gnusan zločin” te pozvao javnost na strpljenje.

Naglasio je i kako je još rano govoriti je li riječ o terorističkom napadu.

“Nema nikakvih indicija da to možemo potvrditi. Tužilaštvo je nadležno da donese tu kvalifikaciju. Moramo utvrditi motiv i razloge. Molimo građane da ostanu mirni. Policija radi svoj posao”, istakao je Čampara.

Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije, novinarima je, također, rekao kako je prerano govoriti je li riječ o činu terorizma.

“Rano je o tome govoriti da li je ovo čin terorizma ili klasično ubojstvo. Treba sačekati sve činjenice, utvrditi motive pa tek onda vidjeti o čemu se radi. Osnovna moja poruka za građane je da nema mjesta za veću uznemirenost i histeriju u većem obimu”, kazao je Lukač.

 

 

 

Izvor: Agencije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.