Ponovo poplave u BiH: Naselja pod vodom, aktivirana klizišta

Obilne padavine koje su zahvatile šire područje Bosne i Hercegovine tokom noći su prouzrokovale porast gotovo svih rijeka, pojavila su se i kilzišta. Najteža situacija je na području Ilidže, gdje je poplavljen veći broj kuća, te je evakurano nekoliko porodica.

U istim problemima su i mještani naselja Osijek. Najkritičnije je u ulici Hendekuša.

Ugrožena su i druga područja u Kantonu Sarajevo. U naseljima Gladno Polje i Rakovica, usljed izlijevanja potoka na pojedinim mjestima ili kišnih padavina, voda postepeno natapa tlo, dvorišta više kuća i druge komplekse zemljišta.

U Zeničko – dobojskom kantonu u porastu je nivo rijeke Bosne. U Željeznom Polju aktivirano je staro kližište. Klizišta su pokrenuta i na području Kaknja i Visokog.

Na području Tuzlanskog kantona je usljed obilnih kiša došlo do reaktiviranja nekoliko klizišta.

U gradu Tuzla reaktivirano je staro klizište Badre u kojem su ugrožena dva stambena objekta koja su ranije iseljena, dok je u Srebreniku reaktivirano staro klizište u Suljendićima koje ugrožava više stambenih objekata.

U Kalesiji je aktivirano klizište u Dubnici koje ugrožava jedan stambeni objekt i putnu komunikaciju Hrasno- Dubnica. Također, reaktivirano je staro klizište u Kikačima koje ugrožava lokalni put.

Usljed obilnih kišnih padavina prethodnih dana, kao i porasta temperature i topljenja snijega na planinama, došlo je do porasta vodostaja svih rijeka u Republici Srpskoj.

Ovaj porast naročito je izražen na rijeci Vrbas na hidrološkoj stanici Delibašino selo kod Banje Luke, podaci su Hidrometeorološkog zavoda RS-a.

 

(Slobodna Evropa)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.