Poljoprivrednici žele smjenu ministra Jerka Ivankovića Lijanovića

Pred Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Sarajevu jutros su organizovani protesti poljoprivrednih proizvođača, tačnije Koordinacije poljoprivrednih udruženja i saveza Federacije BiH.

Poljoprivredni proizvođači okupili su se danas sa jednim jedinstvenim ciljem, a to je smjena resornog ministra Jerka Ivankovića Lijanovića.

Kako nam je kazao Mehmed Nikšić, predsjednik Federalnog udruženja mljekara, tražit će od premijera i predsjednika Federacije BiH da razriješe dužnosti ministra Lijanovića.

“Četiri su razloga zašto želimo smjenu ministra. Prvi je nepoštivanje zakonskih propisa, drugi je nepoštivanje institucija, odnosno zaključaka sa tematske sjednice Parlamenta FBiH. Da su ispoštovani ti zaključci, po kojima bi se sprečavao kriminal u ministarstvu, mi danas ne bismo imali potrebe dolaziti. Treći razlog je netransparentno trošenje novca i čevtrti je plansko uništavanje domaće proizvodnje u korist uvozničkih lobija”, naglasio je Nikšić.

Poljoprivrednici su dodali da u protekloj godini pet proizvodnji nije dobilo ni marku, dok 841 aplikacija za kapitalna ulaganja nije ni otvorena. Osim toga, ministar, kako kažu, želi da program za 2013. godinu da na Vladu bez zakonske procedure.

“Ministar je planirao dalju pljačku kroz taj program i mi to nećemo dopusiti”, istakao je Nikšić.

Klix.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: