POLJOPRIVREDNICI ZAHTIJEVAJU ISPLATU POTICAJA DO 20. AUGUSTA

Savez poljoprivrednih udruženja Federacije BiH zahtjeva da se do 20. augusta isplate poticaji za poljoprivredu za prvih sedam mjeseci ove godine.

Predsjednik Saveza poljoprivrednih Udruženja FBiH Avdo Muslimović danas je na konferenciji za novinare u Sarajevu kazao da su ranije nadležnim institucijama vlasti u FBiH uputili zahtjev za rješavanje nagomilanih problema u poljoprivredi, a u vezi neisplaćenih poticaja za 2012. godinu, kao i rebalansa federalnog budžeta koji, ako bude usvojen, predviđa smanjenje poljoprivrednih poticaja za deset miliona maraka.

Prema njegovim riječima, zahtijevi poljoprivrednika se odnose i na isplaćivanje naknada za štete u poljoprivrednoj proizvodnji nastale uslijed elementarnih nepogoda.

“U ovoj godini štete od elementarnih nepogoda u poljoprivredi, dakle snijega, poplava, a sada i suše, prema prvim procjenama iznose oko 500 miliona maraka“, dodao je Muslimović.

Istakao je da je Savez poljoprivrednih udruženja FBiH prinuđen da donese “paket mjera ukoliko se Vlada FBiH i Parlament FBiH ogluše o zahtjeve poljoprivrednika”.

“Ukoliko se naši zahtijevi na ispune do 20. augusta ove godine, ja pozivam sve poljoprivrednike u FBiH i BiH da se odazovu na mirne proteste, da blokiraju sve putne komunikacije i granične prelaze, te ne dozvole uvoz poljoprivrednih proizvoda koji se već proizvode u našoj zemlji. To će biti protesti upozorenja”, naglasio je Muslimović.

Dodao je da će poljoprivrednici do 20. augusta sačekati kako bi im se izvršile isplate poticaje za sedam mjeseci ove godine, a nakon toga će sačekati sjednicu Parlamenta FBiH, na kojoj bi trebala prisustvovati i delegacija poljoprivrednika.

“Nakon sjednice Parlamenta, odnosno odgovora koje od njih dobijemo, preduzet ćemo dalje korake”, kazao je Muslimović na konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali i predstavnici poljoprivrednika iz Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog, Srednjo-bosanskog i Sarajevskog kantona.

Za spašavanje poljoprivredne proizvodnje u FBIH, kako je rekao predsjednik Udruženja poljoprivrednika Tuzlanskog kantona Ilija Stojak, bilo bi važno i da se aktiviraju robne rezerve preko kojih bi na jesen poljoprivrednici dobili repromaterijal.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: