POLJOPRIVREDNICI TRAŽE HITNU ISPLATU POTICAJA

3Savez poljoprivrednih udruženja Federacije BiH (SPUFBiH) zahtijeva od Vlade FBiH hitnu isplatu dugovanja po osnovu poticaja.

SPUFBiH je pripremio proglas u kojem poziva na građansku neposlušnost i blokadu puteva da bi se dalo posljednje upozorenje da Vlada FBiH isplati poticaje iz zadnjeg kvartala prošle i prvog kvartala ove godine.

– Proglas „stupa“ na snagu 5. jula, a namijenjen je članicama tog saveza, kantonalnim udruženjima i savezima, svim poljoprivrednicima u FBiH, nezaposlenim borcima, obespravljenim radicima, građanima FBiH… – kazao je danas na konferenciji za novinare predsjednik SPUFBiH Avdo Muslimović.

On je dodao da SPUFBiH daje punu podršku predsjedniku Udruženja poljoprivrednika u BiH Miri Pejiću koji je danas pušten iz pritvora. Kako je poznato, Pejić je jučer priveden nakon što je jajima gađao zgradu Vlade FBiH.

Na pres-konferenciji Pejić je kazao da je to tek početak i da će nastavak uslijediti u narednim danima. Dodao je da poljoprivrednici traže isplatu poticaja do šestog mjeseca ili da to minimalno bude za prvi kvartal ove godine.

Istakao je da su zagovarali dijalog i kompromis, dali podršku ovoj vladi, razgovarali sa ministrima finansija i poljoprivrede, imali obećanja, ali da ta obećanja nisu ispoštovana.

– Nastavit će se ovaj vid najblažeg radikalnog djelovanja u vidu gađanja jajima i krastavcima, polijevanja mlijekom … To nije prijetnja nikome, već obećanje koje javno dajem premijeru Nikšiću i ministru Krajini, neka nas čekaju i danas kad ulaze u auta, popodne kad idu kućama i ujutro kad dolaze na posao. To su neke stvari koje će se spontano dešavati do ispunjenja naših zahtjeva – kazao je Pejić.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: