Poljoprivrednici se suočavaju sa jednom od lošijih sezona posljednjih godina

Iako su očekivali da će zbog pandemije koronavirusa ove godine prednost na tržištu imati domaći proizvodi, poljoprivrednici se suočavaju sa jednom od lošijih sezona u posljednjih nekoliko godina – izvoz povrća je otežan, a cijene su niske, pa ne uspijevaju ni da pokriju uloženo.

Krastavac i kupus idu u bescijenje, pa ih mnogi uništavaju na njivi, a lubenice nema dovoljno.

Korona virus uticao je i na broj kupaca na pijaci kojih je sve manje.

Rijetki poljoprivrednici, koji su pristali na razgovor, kažu da se suočavaju sa jednom od lošijih godina. Povrće kog imaju je toliko jeftino da ne pokrivaju troškove, a cijena lubenice je dobra, ali je nema dovoljno.

ANKETA

„Nije dobra. Kako je trebalo da bude, nije“
„Znate i sami da je propast, vidite. I kupus je propast, dvije marke, marka i po do tri, narod zatanjirava“

Mirsad Crnogorac iz Janje na pijacu nije ni išao. Kupus vrhunskog kvaliteta uništio je na njivi, jer je, kaže, ambalaža skuplja od kupusa.

“Morao sam potanjirati zato što je u bescijenje. Dvije marke je karton, ambalaža sama je marka bila i zato smo morali. Nije se isplatilo, sto kutija, ulaz, gorivo, ostane 20 do 30 maraka”, rekao je Crnogorac.

Stručnjaci kažu da je ove godine značajan broj poljoprivrednika uništio zasade kupusa i krastavca zbog lose cijene i plasmana.

GORANA KOJIĆ, agronom

“Veliki je uvoz proizvoda. Mada, pored nezadovoljstva smanjena je i potražnja naših proizvoda zbog uticaja pandemije, nema dovoljno naroda,stranaca”, kazala je Kojićeva.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, izvoz iz sektora voća i prerađevina od voća u padu je u prva 4 mjeseca 2020. godine za oko 4 % u odnosu na prethodnu godinu, a uvoz je porastao za više od 20%. Kada je o povrću riječ, izvoz je porastao za 2 %, a za četiri mjeseca uvezeno je povrće u vrijednosti od 25, 3 miliona KM.

MIĆO ŽIVIĆ, Poljoprivredna zadruga „Povrtlastvo“ Crnjelovo

“Prije će sad uvesti robu da nemaju kontakt sa direktnim kupcima, nego da hodaju po pijaci da kupuju robu. Mislim da je to jedan od ključnih problema”, istakao je Živić.

Iz resornog entitetskog ministarstva najavljuju mjere podrške kojima će pokušati da ublaže negativne efekte koronavirusa.

FONO ŽELjANA BASTAŠIĆ, Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske

“U toku su pregovori sa otkupljivačima koji se bave otkupom, pa daljom prodajom ili preradom voća i povrća. Ministarstvo je kreiralo i internet platformu plodovisela.com koja ima za cilj da poveže proizvođače i potrošače”, objasnila je Bastašić.

Na kraju sezone poljoprivrednici će znati da li će bar biti na pozitivnoj nuli.

(BHRT)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: