Poljoprivrednici prijete protestima i blokadom puteva

Udruženje poljoprivrednika u BiH najavilo je da će 10. maja organizovati proteste pred zgradom Vlade Federacije i blokirati magistralne puteve ukoliko do tada ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi koji se odnose na podsticaje i preraspodjelu sredstava namjenjenih za Republiku Srpsku.

U otvorenom pismu predsjedniku Vlade FBiH Nerminu Nikšiću, poljoprivrednici iz FBiH zahtijevaju isplatu podsticaja za 2011. godinu, usvajanje programa sa izmjenama za isplatu u ovoj godini, izmjenu u programu za mlijeko na 0,35 KM po litru i preraspodjelu sredstava namijenjenih za Republiku Srpsku u proizvodnju.

Ukoliko ne dođe do sastanka i čvrstih garancija Vlade FBiH za provođenje naprijed navedenog sa dokazima isplate podsticaja za prošlu godinu do naredne sjednice, a ostalog na narednoj sjednici Vlade, biće organizovani protesti i blokade puteva, saopšteno je iz Udruženja poljoprivrednika BiH

Federalni poljoprivrednici tvrde da su razlozi za ovakav njihov stav već poznati, od kojih su prioritetni neisplaćivanje podsticaja za 2011. godinu, neusvajanje programa za 2012. godinu i uzimanje sredstava iz budžeta FBiH za podsticaje u RS, koja ih, kako navode, ionako isplaćuje u višim iznosima.

Oni podsjećaju Nikšića da su više puta upozoravali na neadekvatan odnos njegove Vlade prema poljoprivrednicima i da su doživjeli niz razočarenja.

“Čašu je prelila činjenica da ni nakon četiri mjeseca od usvajanja budžeta, nije usvojen program za novčane podrške u 2012. godini. Javno Vas upozoravamo, kao najvišu instancu izvršne vlasti u FBiH, da je zakonski rok 60 dana te da ne poštujete zakone, jer ste dvostruko premašili rok za njegovo usvajanje”, navode poljoprivrednici.

 

Srna

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: