POLJOPRIVREDNICI PRED FEDERALNOM VLADOM, ALI, IZGLEDA, DANAS NIŠTA OD ŠATORSKOG NASELJA

Nekoliko stotina poljoprivrednika iz svih dijelova FBiH danas se okupilo pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu kako bi iskazali protest zbog dugovanja za poticaje.

Imaju namjeru da postave šatore i ostanu pred Vladom sve dok im se ne isplate sredstva koja su im obećana, ali to im najvjerovatnije neće dozvoliti policija, s obzirom na to, kako kaže predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH Avdo Muslimović, da je prekasno obavještena o organiziranju protesta.

– Najvjerovatnije da ćemo se razići danas i na vrijeme najaviti protest, tako da bi mogli pred Vladom razmišljati o šatorskom naselju u ponedjeljak i tu bi ostali do ispunjenja našeg zahtjeva, rekao je Muslimović za Agenciju Fena.

Predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH Avdo Mulsimović podsjeća da su na nedavno održanom sastanku federalni premijer Nermin Nikšić i ministar finansija Ante Krajina obećali isplatu 10 miliona KM duga za poticaje do 1. decembra i još šest do sedam miliona KM do kraja ove godine, ali da , ipak, još nije uplaćena niti jedna KM.

Poljoprivrednici tvrde da su zbog kašnjenja u isplatama podsticaja zatvorene mnoge farme i da je do sada sigurno oko 1.000 proizvođača dovedeno do bankrota.

Muslimović je, također, upozorio da će doći do pada poljoprivredne proizvodnje od najmanje 30, a možda i više od 50 posto, ako Vlada ne poveća sredstva za poticaje u 2013. godini.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: