Pojeftinjenje lijekova – na dobitku i država i građani

U februaru iduće godine, kad BiH krene s primjenom novog pravilnika o maksimalnim veleprodajnim cijenama, lijekovi koji se izdaju na recept bit će jeftiniji do 80 posto. Osim pacijenata, uštede će ostvariti i država. Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH računa da se radi o 50 miliona KM godišnje.

Lijekovi na recept čine oko 80 procenata tržišta lijekova u BiH.

– U konačnici, osim  države, profitirat će i pacijenti – smatra direktor Agenicije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak.

– Neki će biti jeftiniji i 80 posto, a neki neće biti jeftiniji uopšte, jer su im cijene već sad niže od onoga što je propisano pravilnikom – kazao je.

Nakon što lijekovima na recept u februaru budu snižene cijene, očekuju se i dodatne uštede, jer će se tržišna utakmica nastaviti među trgovcima koji se bave veleprodajom, koji će cijene spuštati i ispod maksimalnog iznosa, smatraju u Agenciji.

– Pojeftinjenje će biti izraženije kad građani plaćaju lijek u apoteci, nego kad plaća fond. Jer su fondovske cijene niže u odnosu na veleprodajne cijene koje ulaze u izračun maloprodajne cijene za pacijente. Da ne komplikujem, građani će osjetiti pojeftinjenje – kaže pomoćnica direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Biljana Tubić.

Zanimljivo je da su cijene lijekova u Bosni i Hercegovini, i pored nižeg standarda njenih stanovnika, do sada bile najviše u regionu. Na promjenu takve slike političare su primorale međunarodne finansijske institucije, kaže ekonomist Zoran Pavlović.

– BiH je najsiromašnija država u regionu, a plaćamo najskuplje lijekove. No, rješavanje tog pitanja je bio uslov Svjetske banke, reformske agende, itd… Očigledno, farmaceutski lobi bio je toliko jak, kad je sprječavao da se promjene dese i ranije – smatra Pavlović.

Usvajanjem novog pravilnika o maksimalnim veleprodajnim cijenama lijekova koji se izdaju na recept u BiH postat će operativan kredit Svjetske banke od 70 miliona dolara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: