Pojedine pumpe nemaju dovoljno goriva

Cijene nafte u svijetu ne prestaju padati, što se negativno odražava na ekonomije pojedinih zemalja svijeta, prije svega proizvođača nafte, ali je to svakako dobro došlo građanima koji će uštedjeti na gorivu.

Rafinerijske cijene

U Bosni i Hercegovini cijene su se do sada mijenjale nekoliko puta, otkako je počela padati vrijednost na svjetskom tržištu, ali trenutno cijena na pumpama u BiH stagnira. Kako su nam kazali iz Ministarstva trgovine FBiH, novih zahtjeva za smanjenje cijena nema, tako da stoji na nedavno utvrđenih najnižih 1,91 KM.

– Nezahvalno je prognozirati da li će se cijena goriva smanjivati u narednom periodu. Svi se drže pada barela na svjetskom tržištu, ali trebamo znati da ponuda u svijetu i u FBiH ima pet različitih varijabli i ne možemo se mjeriti samo prema tome. Cijena kod nas uglavnom zavisi od rafinerijskih cijena po kojima pumpe nabavljaju gorivo. Svaki distributer za sebe formira cijenu i vodi računa o svojoj marži, kako on ne bi bio na gubitku, kazao je za Oslobođenje Milenko Bošković, predsjednik Udruženja distributera nafte i naftnih derivata FBiH.

Dolazak brodova

Kako je kazao Bošković, dobavljači iz FBiH trenutno imaju problem sa ponudom nafte, koja je veoma mala, ali, smatra on, takvo stanje ne bi trebalo potrajati niti se pretvoriti u neku veću nestašicu.

– Pojedini dobavljači, vrlo malo njih, trenutno nemaju goriva ili imaju vrlo malo, tako da se, kada je u pitanju cijena, vrlo lahko može desiti da imamo nisku cijenu, ali da nemamo goriva. Ponavljam da se radi samo o nekim dobavljačima i da je to posljedica toga što u proteklom periodu niko nije prerađivao sirovu naftu. Zbog toga je smanjena ponuda, ali u narednih nekoliko dana očekujemo dolazak brodova sa novim količinama, tako da ne bi trebalo biti većih problema, kazao je Bošković.

 

(Oslobodjenje)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: