Podržan Prijedlog zakona o popisu stanovništva

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici u prvom čitanju podržao Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2011. godine, koji je ranije usvojio Predstavnički dom.

Prijedlog zakona, između ostalog, predviđa da građani BiH mogu, ali i ne moraju da se izjasne o nacionalnoj/etničkoj i vjerskoj pripadnosti.

Definirano je i to da će primjena podataka o etničkoj strukturi stanovništva prema popisu stanovništva iz 1991. godine važiti i nakon okončanja ovog popisa za formiranje vlasti na svim nivoima u BiH sve do potpunog provođenja Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Zamjenica predsjedavajućeg Doma naroda Dušanka Majkić je tokom diskusije kazala da će srpski delegati podržati principe predloženog zakona, ali da će dalju podršku zakon dobiti samo ukoliko bude brisana ova odredba.

Po njenim riječima, ne zna se ko je taj koji treba da kaže da je Aneks VII Dejtonskog sporazuma implementiran, te na koji način će se to proglasiti.

Uz ovaj zakon, usvojen je i zaključak da se amandmanaska faza skrati na sedam dana.

Delegati su danas u prvom čitanju podržali i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Predstavnički dom.

Predloženim zakonom se vojnicima Oružanih snaga BiH koji su do 23. 12. 1995. godine bili učesnici rata najmanje dvije godine, kao pripadnici Armije Republike BiH, Hrvatskog vijeća obrane ili Vojske Republike Srpske, a kojima zbog napunjenih godina života i trenutno važećih odredbi Zakona o službi u OS BiH ne može biti produžena profesionalna vojna služba, omogućava ostvarivanje prava na prijevremenu starosnu penziju pod uvjetom da su na dan 01. 01. 2010. godine imali status vojnog osiguranika.

Broj vojnika koji bi mogao ostvariti pravo na prijevremeno penzionisanje u skladu s dopunama ovog zakona je 2.000.

Protiv predloženog zakona bili su srpski delegati iz SNSD-a, dok ga je delegat Slobodan Šaraba podržao napominjući da ovaj zakon vidi samo kao privremeno rješenje.

Šef kluba srpskih delegata Drago Ljubičić je kazao da je nemoguća primjena ovog zakona.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.