Pod istragom 700 spornih kupnji zemljišta koje su realizovali Arapi?

Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine nastavila je akciju kodnog naziva “Nekretnine” kojoj je cilj provjera kupnje nekretnina na području cijele države, potvrdio je Feni direktor te službe Slobodan Ujić.

Akcija je počela ranije, ali javnost o tome nije informirana zbog složenosti, a predstavnici Službe će s informacijama izaći sredinom sljedeće sedmice, piše Večernji list BiH.

Za sada je poznato da se vrše provjere više od 700 pravnih subjekata i nekoliko turističkih naselja. Ujić je istaknuo da je akcija u sklopu redovitih aktivnosti koje Služba provodi te da je sada obuhvaćen teritorij cijele države.

Zemljišta koja kupuju Arapi i izgradnja naselja na nekoliko lokacija u BiH već mjesecima su jedna od glavnih tema u domaćoj javnosti. Iako se već duže vrijeme pretpostavlja kako se ovi procesi događaju izvan zakonskih okvira, reakcije istražnih agencija i tijela nije bilo sve do prije nekoliko sedmica kada je uhapšena grupa ljudi koje je predvodio Alija Delimustafić, a koji su, prema navodima istražnih tijela, kupovali napuštene stanove na području Sarajeva i prodavali ih arapskim državljanima. Navodno su pomoć u ovim procesima imali i unutar pravosudnih tijela, tako da je prilikom hapšenja privedeno i nekoliko advokata i službenika institucija.

I ovi događaji nisu vezani samo uz područje Bosne. Aarapski kupci ili njihovi sarajevski agenti za nekretnine na području Mostara i Hercegovine nude velike svote novca. Ne kupuju samo kuće i stanove, nego traže i zemljišta na području između Mostara i Čapljine ili pak Mostara i Čitluka.

Prema istim izvorima, osobe arapskog porijekla kupile su veće površine zemljišta u okolici Ravnog, tačnije na Ivanici, ali još uvijek nije poznato jesu li i ove transakcije pod istragom domaćih institucija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: