Počinje borba za prvog čovjeka SDP-a

Nermin Nikšić, Jasmin Imamović, Svetozar Pudarić, Emir Đikić, Miro Lazović i Igor Vreta predali su potpise potpore za predsjedničku kandidaturu na unutarstranačkim izborima, a u subotu će se znati jesu li sva šestorica ispunili uvjete za kandidaturu.
Prema prvim informacijama pet kandidata je sakupilo dovoljan broj potpisa, dok Igor Vreta nije sakupio 1000 osoba koje bi mu dale potpis podrške.
Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva SDP-a BiH Saša Magazinović kazao nam je kako je rok za prikupljanje i slanje potpisa istekao, ali kako još dolaze potpisi u centralu SDP-a poštom.

Debate

-U narednih par dana će biti poznat pojedinačni broj potpisa podrške za svakog od kandidata. Nakon toga vrši se provjera potpisa  podrške da se vidi, radi li se o članovima SDP-a budući da samo članovi stranke mogu dati potpis, priča Magazinović. U subotu će se znati koliko je potpisa dobio koji kandidat, a ako se dogodi da netko od kandidata nema dovoljan broj potpisa dat će mu se 48 sati da prikupi nedostajuću podršku. Na sjednici Glavnog odbora bit će verificirani kandidati i unutarstranačka predizborna kampanja kreće odmah od subote 29. kolovoza, a osnova iste će biti debate kandidata pred članstvom.
-Na taj način želimo da se kandidati najbolje predstave i da predstave svoj program, ali i da se članovima na taj način omogući da se opredijele lakše kome će dati podršku, rekao je Magazinović.
Izbori za predsjednika SDP-a će se održati 20. rujna i na njima će prvi put u Bosni i Hercegovini u izboru jednog stranačkog lidera sudjelovati svi članovi stranke.

O kandidaturi

Najozbiljniji kandidati, tvrde u SDP-u, su aktualni predsjednik stranke Nermin Nikšić i gradonačelnik Tuzla Jasmin Imamović. Nikšić je govoreći o kandidaturi kazao kako vjeruje da će pobijediti na izborima za predsjednika SDP-a.
-Temeljim to prije svega na svemu onome što sam do sada uradio kao predsjednik SDP-a, velikoj podršci koju dobivam s terena te na programu koji ću ponuditi članstvu kazao je Nikšić, dodavši kako mu je želja da unutar SDP-a nastavi sa započetim reformama.
Imamović za razliku Nikšića smatra kako SDP treba dodatne promjene. Govoreći o kandidaturi kazao je kako svojim načinom rada može pokrenuti i velikom brzinom povesti SDP naprijed. Kaže kako njegov politički program podrazumijeva potpunu promjenu u sustavu i predstavlja način angažmana velikog, neusporedivo većeg tima ljudi, u odnosu na dosadašnji i sadašnji način rada. Ozbiljan kandidat za predsjednika SDP-a je i donedavni potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić.
-Uvjeren sam da ću zahvaljujući vašem povjerenju, biti u prilici da već od listopada vodim novo rukovodstvo SDP BiH u odlučnu borbu za pravedniju i ljudskiju BiH, kazao je Pudarić.
Još jedan od kandidata Miro Lazović uvjeren je kako će dobiti veliku podršku. SDP mora postati odgovorna politička organizacija, smatra on i dodaje kako SDP mora postati stranka koja će raditi u timu iz koga će se eliminirati sve devijantne pojave, koje su u proteklom razdoblju dovele do katastrofalnog rezultata.
Emir Đikić javnosti poznat kao predsjednik Odbora direktora organizacije Transparency International BiH smatra kako njegova kandidatura nije ništa neočekivano, jer je on “dijete partije” koje ne može više gledati urušavanje stranke. Kada je u pitanju Vreta, kome ne daju velike šanse, poznato je tek kako je njegov angažman u SDP-i vezan za općinu Novo Sarajevo.

Ujedinjenje ljevice

Izbori u SDP-u nisu važni samo za ovu stranku i njezino članstvo već i za put ujedinjenja ljevice u BiH. Naime poznato je kako su nakon odlaska Zlatka Lagumdžije s čela SDP-a krenuli razgovori s DF-om o ujedinjenju i zajedničkom nastupanju dvije stranke na političkoj sceni. Priču o ujedinjenju i borbi SDP-a i DF-a za vlast na narednim općinskim izborima vodili su i vode Nermin Nikšić i Željko Komšić te će ako Nikšić ostane na čelu SDP-a, isti biti nastavljeni i intenzivirani. Ukoliko Nikšić ne dobije potporu, ili ga zamjeni Imamović, od ljevice neće biti ništa, tvrde naši izvori iz SDP-a. Ovo temelje na činjenici da Imamović odavno nije na istim valnim dužinama s većinom bivših kolega koji su izašli iz SDP-a i osnovali DF, a posebno s Komišćem. O sudbini ljevice osim na izborima u SDP-u odlučivat će se i na izborima u DF-u koji bi trebali biti održani na jesen, ali i na kongresima dvije stranke.

 

 

(Dnevni list)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: