Početak školske godine mnogima donosi glavobolje: Minimalno 300 KM za opremu školarca

Početak školske godine se bliži, djeca se raduju nastavku učenja i druženja, a većina roditelja već je počela prebrojavati i odvajati novac za udžbenike, sveske, olovke, pernice, odjeću, ali i kompjuterske dijelove, printere, tonere i druge stvari koje su i ove godine prilično skupe.

Osim udžbenika, na početku školske godine potrebno je kupiti i školske torbe, dodatnu literaturu, te je opremanje jednog ili više školaraca značajni udar na kućni budžet, ako se zna da je prosječna plaća tek nešto viša od 800 maraka.

Skromna varijanta

Ekipa “Avaza” istražila je koliko je novca potrebno za opremanje školaraca te smo zaključili da za najskromniju varijantu opremanja djeteta za školu treba 300 KM. U ovu cijenu nisu uračunati dodatni pribori za predmete. Cijene udžbenika su na nivou prošle godine, od 10 do 12 KM. Naravno, iz ovih cijena “iskaču” udžbenici za engleski jezik, koji su neuporedivo skuplji od ostalih.

Većina banjalučkih knjižara već od početka avgusta opremljena je kompletima udžbenika, a osim onih za prve i druge razrede osnovnih škola, koje će finansirati Vlada RS, najjeftiniji komplet udžbenika košta oko 65 maraka.

– Komplet udžbenika za treći razred košta 64,5 KM, za četvrti 72 KM, peti 70 KM, šesti 139,5 KM, sedmi 110 KM, osmi 149,5 KM i deveti razred 132,5 KM – kazali su u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva RS.

Učenici u FBiH od petog do osmog razreda osnovne škole samo za udžbenike izdvojit će maksimalno oko 150 KM. U Federaciji udžbenike kupuju svi, pa čak i prvačići. Ovdje nisu uračunate zadaćnice i radni listovi koji koštaju oko sedam KM po komadu, kao ni pribor za likovnu kulturu, a da kupite sve potrebno, flomastere, tempere, vodene i suhe bojice, plasteline i blokove za crtanje, potrebno vam je oko 20 KM. Cijena školskih ruksaka kreće se od 30 do 150 KM.

Posebna priča prilikom izdvajanja novca za kupovinu školskih potrepština je oprema za tjelesni odgoj, što uključuje kupovinu patika i trenirki, za šta je potrebno izdvojiti još najmanje 50 maraka.

Iz knjižara su nam kazali da udžbenike još nisu dobili, ali ih očekuju nakon Bajrama.

Neophodan pribor

– Imamo nešto zalihe od prošle godine. Roditelji čekaju posljednji čas da nabave sve neophodne knjige. Mogu samo reći da se cijene neće mnogo mijenjati u odnosu na prošlu godinu – kazali su nam u knjižari “Svjetlost” u Sarajevu.

Općepoznato je da svakom djetetu na početku školske godine treba nabaviti i nove patike ili cipele, koje koštaju minimalno 30 KM, a ako želite kvalitetniju i markiranu obuću, morat ćete dati minimalno 100 maraka. Osim obuće, djeca moraju obnoviti i garderobu, pa za majicu treba izdvojiti od 20 KM pa dalje, a za hlače 30 ili više maraka. Znači, samo jedan komplet odjeće koštat će roditelje 50 KM.

Sve nabrojano prelazi sumu od 300 KM, ali uzeli smo u obzir da se neke stvari mogu izbjeći sa spiska, mada veoma teško. Posebna je priča oprema za prvačiće, jer je većina roditelja uzbuđena zbog početka školovanja djeteta te, kako su nam kazali u knjižarama, kupuju i što treba i što ne treba.

Dakle, ako školujete dvoje djece, morat ćete izdvojiti minimalno 600 KM kako biste im osigurali neophodan pribor i knjige za rad. Nova školska godina počinje 3. septembra, a do tada mnogi roditelji dat će i posljednju marku zbog sve skupljeg “besplatnog obrazovanja”, kako ga nazivaju.

Osnovne potrepštine

Evo cijena nekih neizostavnih potrepština za opremu školarca

– Ruksak od 30 do 150 KM
– Pernica od 10 do 50 KM
– Sveske od 0,30 do 3,50 KM
– Olovke od 0,10 do 1,00 KM

Najskuplji predmeti

U opremi školaraca najskuplji predmet za opremu izađe tjelesni odgoj.

– Knjiga engleskog jezika 30 KM
– Oprema za tjelesni odgoj 50 KM
– Oprema za likovni odgoj 30 KM

Selvedin Šatorović, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja (SSOOiO) BiH, kazao je da se za manje od 300 KM ne može opremiti dijete za školsku godinu.

– Imamo osnovno obrazovanje kao ustavnu kategoriju kao obavezno, onda bi trebalo biti besplatno. Nama se još priča da je to besplatno, ali kada u konačnici vidite koliko košta to osnovno obrazovanje, ne treba postavljati pitanja zašto djeca na ruralnim područjima ne završavaju školu – kazao je Šatorović.

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: