POČELO PONOVNO PREBROJAVANJE LISTIĆA S 82 REDOVNA BIRAČKA MJESTA

U Glavnom centru za brojanje glasova u Sarajevu danas je počelo ponovno prebrojavanje glasačkih listića s 82 redovna biračka mjesta iz 35 općina u Bosni i Hercegovini nakon lokalnih izbora održanih 7. oktobra, rečeno je Agenciji FENA iz tog centra.

Rezultati ovog prebrojavanja, čije trajanje ne mogu predvidjeti ni u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH niti u Glavnom centru za brojanje, CIK će objediniti s ostalim podacima o izbornom povjerenju birača Bosne i Hercegovine, rekla je glasnogovornica CIK-a Maksida Pirić.

Današnji posao u Glavnom centru odvija se u prisustvu izbornih posmatrača, kao i nekih zainteresiranih stranačkih i nezavisnih kandidata čija su imena na listama na koje se ponovno brojanje odnosi.

Direktorica Centra Uma Isić kaže da je angažirano oko 480 ljudi i da će oni raditi 24 sata u tri smjene.

Nalog za brojanje ovih glasačkih listića uslijedio je nakon što je glavni kontrolor za obradu, unos i potvrdu rezultata glasanja za lokalne izbore 2012. godine podnio CIK-u izvještaj prema kojem nije moguće verifikovati rezultate izbora na 82 redovna biračka mjesta sa zbirnog obrasca koji su sačinili birački odbori zbog velikih odstupanja na testu tačnosti, od dva pa do nekoliko stotina glasova, saopćeno je jučer iz CIK-a.

Velika Kladuša, Cazin, Bosanska Krupa, Bihać, Centar i Stari Grad u Sarajevu, Višegrad i dr. neke su od osnovnih izbornih jedinica na čija se pojedina biračka mjesta odnosi ovaj nalog, s naznakama o nivoima za koje treba prebrojati listiće.

CIK je trenutno u postupku utvrđivanja izbornih rezultata, što podrazumijeva objedinjavanje glasova s redovnih glasačkih mjesta, s mjesta u odsustvu, putem mobilnog tima, pošte, te glasova na nepotvrđenim listićima.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: