Počela sezona viroza i prehlada

Visoke temperature koje su preovladavale prethodnih dana, negativno utječu na ljudski organizam i, nažalost, pospješuju širenje virusa. Kako kaže Arman Šarkić, portparol „Doma zdravlja KS“, broj pacijenata u granicama je prosjeka, a virozama su obuhvaćene sve starosne grupe, najviše školska djeca.

– Simptomi su standardni, hunjavica, problemi s respiratornim sistemom. Također, pacijenti se žale na malaksalost i opću slabost organizma, temperaturu, glavobolju i kašalj, što je najviše prouzrokovano vremenskim oscilacijama. Ono što je bitno napomenuti jeste da još nema gripe – kazao je Šarkić.

Aktivnost gripe u Federaciji BiH, kao i u drugim dijelovima Evrope, niska je.

– Kada su u pitanju viroze, obolijevaju svi, ali najčešće djeca školske dobi i mlađa – istakla je dr. Mirsada Mulaomerović, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Prema riječima prim. dr. Sene Softić-Taljanović, direktorice Zavoda za hitnu pomoć Sarajevo, virusi s aspekta hitne pomoći trenutno su u fazi mirovanja.

Apelira na sve građane, posebno na rizične grupe, da iskoriste ovo stanje koje je idealno za vakcinaciju protiv gripe, jer vakcina je jedina prava zaštita. Zdrav način života najbolji je način da se ojača imunitet.

Uzimanje lijekova nije jedini način da se pobijedi bolest, objašnjava nutricionista Amela Ivković-O’Reilly.

Savjetuje da se u prehranu što više uvedu agrumi: narandža, limun i grejp, koji posebno obiluje prirodnim vitaminom C, koji pomaže u skraćivanju trajanja prehlade.

Također, ističe da je, kako bi naš imunološki sistem bio snažan, potrebno unositi namirnice koje imaju detoksikacijska svojstva, a zeleni čaj jedna je od tih namirnica, dok čaj od đumbira ublažava grlobolju.

Bijeli luk, jogurt i kefir podjednako su važni za imunitet organizma.

 

 

 

 

 

 

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: