Počela informativna kampanja o viznoj liberalizaciji

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine će, u skladu s odlukom Vijeća ministara, a u saradnji s Delegacijom Evropske unije u BiH, provesti informativnu kampanju kako bi građanima naše zemlje prenijelo sve ključne informacije u vezi sa stupanjem na snagu evropske odluke o liberalizaciji viznog režima za građane BiH.

To je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu izjavio ministar sigurnosti Sadik Ahmetović, uz napomenu da se kampanja preduzima i zbog ograničenja koja vizna liberalizacija podrazumijeva te s obzirom na neke probleme koje su druge zemlje regiona imale nakon stupanja na snagu vizne liberalizacije.

Prvi korak kampanje Ministarstva sigurnosti, po Ahmetovićevim riječima, započeo je jučer, kada je 100.000 informativnih letaka dostavljeno Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).

Taj informativni materijal će biti odštampan u svakom pojedinačnom biometrijskom pasošu, tako da će svaki građanin već uz pasoš dobiti sve osnovne informacije o zemljama u koje može putovati bez vize, o maksimalno dozvoljenoj dužini boravka i sličnim detaljima.

IDDEEA-i je jučer također dostavljeno 500 komada informativnih plakata koji će biti postavljeni na svim mjestima u BiH na kojima se izdaju pasoši, što će građanima omogućiti da ključne informacije dobiju i na taj način, kazao je ministar sigurnosti.

Plakati će ostati u pasoškim uredima i nakon što bude podijeljeno 100.000 informativnih letaka, napomenuo je.

Konačno, građani će sve informacije tokom jednomjesečne kampanje moći dobiti i na internetskim stranicama Ministarstva sigurnosti i Delegacije Evropske unije u BiH, kao i na stranicama ambasada evropskih država te na web stranici Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ministarstvo sigurnosti će 22. novembra prenijeti građanima ključne informacije i putem medija, prvenstveno radija i televizije, 29. novembra u dnevnim novinama, a 15. decembra će informativni leci biti distribuirani putem dnevnih novina.

Primjena evropske odluke o viznoj liberalizaciji za građane BiH počet će od 15. decembra ove godine i od tada građanima s važećim biometrijskim pasošima neće biti potrebne vize za ulazak u zemlje Evropske unije. To se ne odnosi na veliku Britaniju i Irsku, ali se bez viza može putovati također u Švicarsku, Norvešku i Island.

Građani koji nemaju biometrijski pasoš ne mogu putovati u zemlje Šengena, osim u slučaju da imaju važeću vizu u starom pasošu.

Bezvizni režim za građane BiH važi isključivo za kratkoročna putovanja i nije dozvoljen trajni boravak niti zaposlenje u bilo kojoj od zemalja Šengena.

Godišnje građani mogu provesti 180 dana u zemljama šengenskog prostora, i to po 90 dana u svakom polugodištu. Polugodišta se računaju od dana prvog ulaska u šengensku zonu.

Boravak građana BiH u zemljama Šengena duži od 90 dana bez vize odnosno bez važeće radne ili boravišne dozvole je ilegalan i može rezultirati čak i trajnom zabranom ulaska u Šengen zonu, napominje ministar Ahmetović i apeluje na građane BiH da ne zloupotrebljavaju odluku Evropske unije o viznoj liberalizaciji.

Za informacije o boravku dužem od 90 dana građani se moraju obratiti ambasadama pojedinih evropskih država u našoj zemlji.

Zahtjevi za azil u zemljama Evropske unije neće se uopće razmatrati i ovakve vrste zahtjeva će predstavljati problem i za građane i za BiH, napomenuo je ministar na pres-konferenciji.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: