Pobuna odbornika u Skupštini opštine Osmaci: Smijenjivali sve redom i počeli preuzimati vlast

Nova većina u Skupštini opštine Osmaci je, na do sada neviđenoj i revolucionarnoj sjednici održanoj 12. juna, izglasala opoziv načelniku Branislavu Boškoviću (SNSD), sekretaru, predsjedniku i potpredsjedniku Skupštine.

Sprema se referendum

Zbog nemogućnosti rada, Mehmedalija Imširović, predsjednik Skupštine, prekinuo je sjednicu. Međutim, nova većina je nastavila usvajati odluke bez predsjednika, te su prekjučer bez ikakvih dokumenata i pečata došli preuzeti vlast u Opštini. Nekoliko odbornika sa grupom građana je razvalilo vrata sekretara Skupštine, te su za početak imenovali novog. Referendum na kojem će građani glasati o povjerenju načelniku su zakazali za 4. juli.

“Sjednica je išla svojim tokom, a ja sam je prekinuo, jer ni sam mogao normalno raditi. Bojao sam se da ne dođe do sukoba i rekao da ću ih obavijesti kada je nova sjednica. Međutim, nova većina je tražila od mene da nastavim sa radom, a ukoliko ne nastavim, opozvat će i mene. Nisam se osvrtao na to i nisam pao na koljena. Rekao sam: slobodno me smijenite, a ja ću zakazati sjednicu kad bude pogodan termin”, kazao nam je Mehmedalija Imširović. Inače, do Kolegija Skupštine 3. juna većinu su imali SNSD sa šest odbornika, SDA sa dva, te Naša stranka i SDS 1990 sa po jednim odbornikom. Međutim, odbornici iz Naše stranke i SDS-a 1990 su formirali novu većinu sa SDS-om, SNS-om, PDP-om i Socijalističkom partijom.

Žalba Ministarstvu

Imširović smatra da je ovakav način preuzimanja vlasti ilegalan, te su poslali  žalbu Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS-a.

„Oni su došli prekjučer da izvršim primopredaju dužnosti, a nije izabran novi predsjednik Skupštine. Oni nisu smjeli izabrati novog

predsjednika, jer bi tako narušili konstitutivnost naroda“, kazao nam je Imširović. On navodi da će se za nekoliko dana znati da li su odluke nove većine legalne.

Samir Karić /Oslobođenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: