Plate ne mogu pokriti ni osnovne životne potrebe, kupovna moć sve manja

Potrošnja u Bosni i Hercegovini je u padu, što potvrđuju podaci o smanjenju prometa u trgovini na malo. U uvjetima pandemije koronavirusa, koja traje već šesti mjesec, slabi kupovna moć, građani su promijenili potrošačke navike i manje troše, a pad prometa bilježi se čak i u osnovnim prehrambenim proizvodima, piše Večernji list BiH.

Nema pomaka

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, ukupan promet trgovine na malo u BiH u julu 2020. godine, promatran u tekućim cijenama, zabilježio je pad od 4,4% u odnosu na juni 2020. godine. Pad prometa zabilježen je u trgovini prehrambenim proizvodima (hranom, pićem i duhanskim proizvodima) u iznosu od 2,5%, dok je u trgovini neprehrambenim proizvodima pad prometa bio 5,2 posto.

Ukupan promet trgovine na malo u BiH, promatran u tekućim cijenama, u srpnju 2020. godine zabilježio je pad od 14,7% u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Promet prehrambenim proizvodima (hranom, pićem i duhanskim proizvodima) registrirao je pad od 7,9%, dok je promet neprehrambenim proizvodima imao pad od 6,2% u odnosu na srpanj 2019.

Prema podacima europske statističke agencije Eurostat, Bosna i Hercegovina se po kupovnoj moći stanovništva nalazi na dnu ljestvice. Od zemalja regije lošije je pozicionirana samo Albanija. Za nizak životni standard građani jedini problem vide u vlasti. Već godinama Bosna i Hercegovina ne uspijeva napraviti nikakav pomak kada je riječ o ovom problemu.

Ekonomisti upozoravaju

Niske plaće radnika nisu dovoljne za osnovne životne potrebe domaćeg stanovništva, kažu iz Udruge potrošača. Prosječne plaće u realnom sektoru su daleko ispod statističkih pokazatelja. Statistički je to 900 maraka, međutim, prema detaljnim analizama, to je mnogo niže, 500-600 maraka za radnike u proizvodnji.

Ono što jedino funkcionira u doba korone jesu računi za komunalne usluge. Kada se te obveze izmire, jasno je kako je za kupnju prehrambenih proizvoda ostalo minimalno novca. Ekonomisti upozoravaju da će ovakvi negativni, ali i zabrinjavajući podaci pridonijeti sve većem odlasku stanovništva Bosne i Hercegovine.

(Večernji.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: