Planirate putovanje u Hrvatsku? – Ista pravila važe za državljane EU i BiH

Isti su epidemiološki uvjeti da se uđe u Republiku Hrvatsku za državljanina Njemačke i za državljanina Bosne i Hercegovine, rekao je ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović na konferenciji za novinare Stožera u petak u Zagrebu.

ISTO, ALI MALO DRUKČIJE

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li za državljane BiH ostaje sve isto kao i do sada (misli se na uvjete za prelazak granice i ulazak u RH na 12 sati), ministar Božinović je istakao: “Dnevne potrebe se mogu bez ikakvih posebnih epidemioloških zahtjeva obavljati. Što se tiče ulaska, boravka, za sve državljane koji dolaze iz smjera trećih zemalja, oni moraju ispuniti jedan od tri uvjeta kao što moraju i državljani Europske unije, jedina je razlika što državljani EU imaju EU digitalne Covid potvrde”.


Upitan može li jasno reći moraju li građani tzv. “zelenih” zemalja pokazati EU digitalnu Covid potvrdu pri ulasku u Hrvatsku, ministar Božinović je odgovorio potvrdno. Kaže da digitalne Covid potvrde “nisu nikakav medicinski dokument”. “One služe olakšanju, u prvom redu, prijelaza granica između država članica EU, šengenskog prostora i pridruženih članica šengenskom prostoru”.

U nekim zemljama koje su pretežno koristile kineska cjepiva imaju sada velikih problema sa širenjem delta soja
– Oni moraju pokazati digitalnu Covid potvrdu, rekao je. “Mi, naravno, u ovom trenutku nećemo sprečavati ulazak, pogotovo državljanima trećih zemalja koje nemaju europsku digitalnu Covid potvrdu, već će na graničnom prijelazu službenici Granične policije izvršiti uvid u njihove dokumente kojima opet moraju priložiti, odnosno, pokazati da su ili cijepljeni, ili su preboljeli Covid, ili su testirani brzim antigenskim testom ne starijim od 48 sati, ili PCR testom ne starijim od 72 sata, kazao je Božinović.


Upitan da pojasni što je s pograničnim područjima, a u vezi s izjavom predsjednika Vlade RH na sjednici Vlade o predstojećem sastanku, Božinović je odgovorio da su ovi sastanci redoviti.
– Kad govorimo o pograničnom području, znate da od samog početka, od kada se primjenjuju Preporuke Vijeća EU vezane za Covid krizu, a u vezi s prelaskom granica, primjenjuju se određeni izuzeci koji uz zdravstveno, diplomatsko osoblje i dr. uključuju i ljude koji rade u pograničnim područjima između država članica EU, ali u našem slučaju i država koje nisu članice EU, u ovom kontekstu i BiH. To je onih 12 sati gdje možete bez ičega ući, obaviti nešto, pogotovo ako imate zemlju s obje strane (granice) i vratiti se.


Na ponovljeno pitanje o najavi Vlade RH da će “u petak ili ovih dana biti održan sastanak s načelnicima općina i gradonačelnicima iz pograničnih područja iz Hrvatske i Hercegovine”, te ima li informaciju o čemu se radi, ministar Božinović je odgovorio: “Nisam rekao da neće biti sastanaka, jedino što sam kazao je da nisam siguran da je sastanak posvećen epidemiološkim pitanjima”.
Ti su sastanci na tjednoj bazi sigurno, na kojima sudjeluju i predstavnici MUP-a RH, kazao je ministar.

KINESKE VAKCINE

U odgovoru na novinarsko pitanje zašto državljani “trećih zemalja” za ulazak u Hrvatsku moraju pričekati 14 dana od primanja druge doze cjepiva, a državljani EU i šengenskog prostora ne moraju, rečeno je da je ovo odlučeno na zahtjev epidemiološke službe RH jer je kod “trećih zemalja” povećan broj aplikacija doza cjepivima koja nisu odobrena od Europske agencije za lijekove (EMA), “a u trećim državama, pogotovo u našem okruženju, ima dosta korišćenja cjepiva koja su se pokazala manje efektivnim, pogotovo kad govorimo o ovim novim varijantama virusa”.
– Za cjepiva kineskih proizvođača imamo vrlo malo podataka i o njihovim drugim karakteristikama, a pogotovo o njihovoj učinkovitosti, onda s tim cjepivima trebamo biti oprezni, u nekim zemljama koje su pretežno koristile kineska cjepiva imaju sada velikih problema sa širenjem delta soja, stav je Stožera.

(Oslobođenje)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: