Plaće više od 600 KM bit će dvostruko oporezivane?!

Nakon određenog zatišja koje je trajalo sedmicama, iz Federalne vlade će prema sindikatima i poslodavcima, kako saznaje “Avaz”, otići novi prijedlog oporezivanja plaća u FBiH.

Naime, naš list je od nekoliko izvora dobio potvrdu o tome da je najnovija ideja da se od dijela oporezivanja pojedinačnog dohotka u FBiH od pet posto, koliko trenutno poslodavci moraju plaćati državi u vidu poreza na plaću, oslobode oni poslodavci koji isplaćuju, uvjetno rečeno, niže plaće.

S druge strane, prema prijedlogu, s dodatnih pet posto na plaće opteretit će se poslodavci koji uposlenicima isplaćuju više plaće.

“U ovom momentu do kraja još nije definirana granica nižih plaća. No, prema dosadašnjim projekcijama, to bi trebalo podrazumijevati sve plaće ispod 600 KM. Dakle, oni poslodavci koji isplaćuju takve plaće bit će oslobođeni plaćanja pet posto od poreza na plaće, dok će ostali biti opterećeni s porezom od 10 posto na plaće“, pojasnio nam je sagovornik.

Budući da je ovaj prijedlog dosta svjež, tek nekolicina ljudi je s njim upoznata. Naši izvori izrazili su skepsu prema ovom prijedlogu, tvrdeći da će on, iako se na prvi pogled doima socijalno osjetljivim, ipak predstavljati udar na srednji sloj stanovništva, piše Avaz.

Čelnik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović rekao nam je da mu taj prijedlog još nije predočen.

“Mi smo trebali imati kolegij Ekonomsko-socijalnog vijeća, ali to se nije desilo jer ga je premijer Fadil Novalić odgodio. Još ne znamo na čemu smo. Mi smo uvijek išli od toga da budu različite  stope. Sada se stalo s ovom vrstom reforme. Slična je priča i s doprinosima”, kazao je Bajramović.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Adnan Smailbegović kaže da vjeruje da bi Vlada ponovo mogla krenuti s ovom pričom, posebno nakon izjave premijera da bi se izmjene zakona trebale usvojiti do kraja marta.

“Mi smo bili protiv ranijih rješenja, a i danas smo. Na prvu dobro zvuči to da se proširi porezna osnovica, a da se smanji stopa doprinosa radi neutralnog efekta. Međutim, mislim da se prihodi od poreza na doprinose ne mogu peglati doprinosima od poreza na dohodak, jer su daleko veći u ukupnom zbiru”, ocijenio je on.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.