Pet osoba za mjesec utopilo se u opasnim rijekama i jezerima!

jezero-kop2Usljed vrelina i izuzetno visokih temperatura, građani BiH ne biraju mjesta gdje će se osvježiti. Zbog neopreznosti, ali i zanemarivanja znakova “zabranjeno kupanje”, u rijekama i jezerima posljednji mjesec utapanjem je život izgubilo najmanje petero bh. građana.

Poziv na oprez

Između ostalih, 14-godišnji dječak Ivan Bandić utopio se u rijeci na Mostarskom blatu, Nihad Talić (36) u jezeru Kop u Šićkom Brodu kod Tuzle, dok je Slavko Milićević (58) život okončao u jezeru u Pelagićevu. Srećom, desetak osoba uspjeli su od utapanja spasiti drugi kupači.

Iz Turističke zajednice u BiH apeliraju na sve građane da se isključivo kupaju na predviđenim mjestima za to. Asja Hadžiefendić-Mešić, portparol Turističke zajednice u BiH, kazala nam je da obilježavanje opasnih jezera i kupališta nije u njihovoj nadležnosti, ali da su sve oznake uredno postavljene.

– Građanima savjetujemo kupanje u bazenima ili jezerima predviđenim za takve stvari. Posebno su opasna jezera nastala u rudarskim površinskim kopovima, jer na takvim mjestima ima mnogo podvodnih struja koja prave vrtloge i opasne su za kupače – kaže Hadžiefendić-Mešić.

Posebno opasno je jezero Kop, u kojem se skoro svake godine ugasi jedan život. No, uprkos tome, na ovom jezeru s ekstremnim dubinama uvijek ima kupača.

– Kupanje je dozvoljeno na vlastitu odgovornost. I ranijih godina dešavala su se utapanja. Ne možemo zabraniti nikome, ali apeliramo na opreznost – kazali su iz MUP-a TK.

Prljave rijeke

S druge strane, iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH upozoravaju da je većina rijeka na području Federacije zagađena, s obzirom na to da se otpadne vode ispuštaju u vodotoke uglavnom bez ikakvog pročišćavanja. Aida Vilić-Švraka iz Službe zdravstvene ekologije napomenula je da se biološko-hemijsko prečišćavanje otpadnih voda koje se ispuštaju u vodotoke na području Federacije uopće ne vrši.

Štetni efekti

Kada su u pitanju zagađenja, do štetnih efekata na zdravlje dolazi najčešće po tipu fekalno-oralne infekcije, a osim toga, do infekcije dolazi i preko očiju (konjunktivitis), ušiju, nosa i kože, upozoravaju iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

– Na ovaj način se najčešće oboli od bacilarne i amebne dizenterije i drugih dijarealnih oboljenja, hepatitisa A (zarazne žutice), leptospiroze, gljivičnih i parazitarnih bolesti. Posljednjih godina imali smo pojavu seroznog meningitisa, posebno kod djece koja su se kupala u zagađenim rijekama – dodala je Vilić-Švraka.

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: