Penzionerima koji duže od tri mjeseca ne podignu čekove obustavlja se penzija

Ukoliko penzioner duže od tri mjeseca ne podigne na banci, preko koje prima penziju, svoje čekove, tada Zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje FBiH obustavlja isplatu penzija dok se ne provjere razlozi. Da bi se isplata ponovo uspostavila, penzioner se mora što prije javiti u Zavod PIO. Prema riječima Tomislava Kvesića, samostalnog stručnog saradnika u Uredu za informisanje Zavoda PIO, ima još nekoliko razloga zbog kojih se obustavljaju penzije.

– Kada se dogodi da neki penzioner u Federaciji ne podiže čekove duže od tri mjeseca, onda nam banka javi za takvu situaciju i tada mi obustavljamo isplatu penziju. To je mjera, jedna vrsta zaštite, jer penzioneri uglavnom podižu svoje čekove jer im trebaju da bi ostvarili povlastice na prijevoz, ili zbog kredita. Ukoliko ipak prode tri mjeseca, a osoba ne podigne čekove, mi onda možemo zatražiti od nje da nam se javi, da provjerimo je li sve uredu. Naime, imate penzionere koje znaju odseliti iz BiH a ne prijave to zbog minimalne penzije koju ovdje primaju. Također, oni penzioneri koji žive u inostranstvu a primaju penziju preko Zavoda PIO FBiH, moraju na početku svake godine slati potvrdu o životu. Ukoliko to ne učine i njima se obustavlja penzija do daljnjeg – govori nam Kvesić.

Dodaje kako slanje potvrde o životu ne važi za one penzionere koji Žive u Republici Hrvatskoj i RS-u jer će Zavod PIO preko Agencije za identifikaciju isprave, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) dobijati potrebne podatke.

Kvesića smo upitali da li se recimo može obustaviti penzija osobi koja kada joj je istekla stara lična karta, nije predala zahtjev za novu, jer recimo nema novaca za to?

– Nama ništa ne znači da lije nekome istekla lična karta ili ne, nakon što je osoba ostvarila pravo na penziju. Da je takve probleme imala kod ostvarivanja penzije, onda bi tada rekli da donese neki drugi dokument — ispričao nam je Kvesić.

Podsjeća kako je obustava penzija bilo s početkom primjene novog Zakona o PIO—u jer mnogi penzioneri nisu znali kako novi zakon ne dozvoljava da oni i rade i primaju penziju, a što je dozvoljavao stari zakon.

– Po starom zakonu mogli ste nastaviti raditi nakon penzionisanja, a po novom zakonu to se ne može i kada je počela primjena novog zakona jednom broju njih je obustavljena penzija. Imali su dvije opcije. Da prestanu raditi kako bi podnijeli ponovni zahtjev za isplatu penzije, ili da nastave raditi. U drugom slučaju obustava penzije se nastavlja — ispričao nam je Kvesić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Faktor)

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: