Penzioneri u maju neće protestirati nakon najave o povećanju penzija

Za pet posto bit će više starosne, invalidske i porodične penzije, dok beneficirane ostaju iste.

Direktor Federalnog zavoda PIO Zijad Krnjić jučer je najavio aprilsko povećanje starosnih, porodičnih i invalidskih penzija za pet posto. Kako je kazao, jedino neće biti povećane beneficirane penzije.

– Premijer FBiH u četvrtak je objavio povećanje penzija i to će biti tako. Neće biti nikakvih problema da se povećanje i ostvari – kazao je Krnjić za “Dnevni avaz”.

Opća nadležnost

Prema njegovim riječima, prepreka neće biti ni činjenica da još nije formiran Upravni odbor Zavoda, koji bi trebao potpisati odluku o povećanju penzija.

– U četvrtak smo u Vladi FBiH konstatovali da ćemo naći pravni osnov u općoj nadležnosti Vlade za fiskalnu stabilnost. Prema tome, Vlada FBiH stajat će iza odluke o povećanju penzija umjesto UO – istakao je Krnjić.

Predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Omer Omerefendić kaže da penzioneri računaju da će u maju dobiti čekove s većim iznosima.

– Direktor Zavoda Krnjić rekao mi je da je s predstavnicima Vlade FBiH napravljena konstrukcija da budu povećane penzije. Novih korisnika penzija godišnje u prosjeku ima oko 15.000. U Zavodu to znaju, ali i dalje tvrde da će biti povećanja penzija – kaže Omerefendić.

Reforma sistema

On je naglasio da su poslije ovakvih najava iz Zavoda penzioneri odlučili uvjetno zamrznuti proteste najavljene za maj. Dodao je da su protesti mogući u narednom periodu ako ne budu ispunjeni i preostali zahtjevi penzionera.

– Plašili smo se da će beneficirane penzije biti povećane na teret doprinosa, ali do toga neće ni doći. Kada je reforma penzionog sistema u pitanju, Vlada FBiH prihvata da i mi učestvujemo u dogovorima – kazao je Omerefendić.

Krajina: Veći priliv novca nedovoljan za povećanja

Federalni ministar finansija Ante Krajina izjavio je jučer za naš list da podaci govore da Federalni zavod PIO/MIO jeste ostvario porast prihoda, što je dobar znak, ali ne i sasvim dovoljan da budu povećane penzije.

– Dobra je vijest da je ostvareno više prihoda nego u istom periodu prošle godine i to me veseli. Ne znam bi li iko bio sretniji od mene ako bismo mogli povećati mirovine, ne samo za pet posto nego i 50 posto. Međutim, struka, ljudi koji vode fond, mora napraviti izračun. Kada fond napravi taj izračun, Vlada će se o tome očitovati – kazao je Krajina.

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: