Penzioneri u FBiH 25. oktobra izlaze na proteste

Penzioneri u FBiH 25. oktobra u 11 sati izlaze na proteste ispred Vlade FBiH. Ovo je većinom glasova odlučeno na danas održanoj sjednici Izvršnog odbora Saveza penzionera koja je bila zatvorena za javnost.

Po pitanju protesta bili su suzdržani Predsjednik Izvršnog odbora Mehmedalija Rapa i predstavnica sarajevskih penzionera Vesna Grgić. Većina u Izvršnom odboru smatra da to ima veze sa odlukom Vlade FBiH da iz ministarstva socijalne politike odobre sredstva upravo Savezu penzionera FBiH i sarajevskom udruženju.

– Dobro, ja jesam bio suzdržan, ali sam se kasnije pridružio ostalim članovima koji su smatrali da na proteste treba izaći, jer je to odluka Skupštine Saveza penzionera. Objektivno kod mene postoji strah da protestima ne izazovemo kontraefekat, nisam siguran šta ćemo s njima dobiti, rekao nam je Rapa nakon sjednice.

S druge strane predstavnica sarajevskih penzionera navodno nije mogla garantovati koliko će i da li će njeno članstvo podržati proteste. I predstavnik iz Žepča je skeptičan po pitanju protesta jer smatra kako se ljudi plaše da ne izgube i ono što imaju, a to je redovnost primanja koja se postigla u posljednje vrijeme.

Ostali u izvršnom odboru su zadovoljni odlukom i smatraju da su tako onemogućili Vladu FBiH da kupi odgađanje protesta. Odbili su prihvatiti rebalans budžeta Saveza penzionera FBiH jer je dio sredstava dobijenih od Vlade FBiH već potrošen kako kažu da bi se kupili glasovi na vanrednoj Skupštini Saveza.

Skupština je prvo u aprilu tražila povećanje penzija za 10 odsto, da bi na vanrednoj sjednici bio revidiran stav i s Vladom dogovoreno povećanje od 10, 5 i 3 odsto zavisno od datuma penzionisanja. Većina penzionera s kojima smo danas razgovarali smatra da na proteste treba izaći jer penzioneri loše žive, ali ne vjeruju da će doći do povećanja penzija. Kažu redovno plaćaju članarinu, ali su izgubili povjerenje u Savez penzionera zbog čega su se danas na sjednici Izvršnog odbora mogli čuti prijedlozi za podnošenje kolektivne ostavke. To se nije desilo, a odgođena je i rasprava o povjerenju Izvršnog odbora u predsjednika Mehmedaliju Rapu.

 

 

(Oslobođenje)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: