Penzioneri privremeno odgodili proteste

penzioneri2Penzioneri u Federaciji BiH neće u utroak, 24. septembra, izaći na masovne proteste, odlučeno je na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH.

Predsjednik Saveza udruženja penzionera u FBiH Omer Omerefendić rekao je Srni da su protesti odgođeni, jer je federalni premijer Nermin Nikšić dao garanciju da penzije neće biti smanjene u naredna tri mjeseca i da će se u januaru naredne godine povećati za pet odsto.

On je naglasio da je situacija kritična i da penzioneri traže da se dogovor sa Nikšićem potvrdi pisanim putem i verifikuje na Vladi FBiH.

Omerefendić je naveo da u FBiH oko 400.000 penzionera živi u ekstremnom siromaštvu, da 230.000 gladuje, da se penzije godinama ne povećavaju, te da je povećana smrtnost penzionera.

On je rekao da će Vlada FBiH u parlamentarnu proceduru uputiti i dva seta zakona kojima bi se onemogućio dalji “rad na crno” i poboljšala naplata doprinosa i poreza.

Omerefendić je naglasio da će delegacija penzionera otići u Parlament FBiH, da bi razgovarali o reformi penzionog sistema i zatražiti da se prihvate ova dva seta zakona koja Vlada FBiH uputi u parlamentarnu proceduru.

Predsjednik Saveza udruženja penzionera u FBiH istakao je da kazne za “rad na crno” treba da budu povećane, da bi se omogućilo zapošljavanje i povećala sredstva u federalnom penzionom fondu.

Srna

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: