Penzioneri ogorčeni: Sindikat vrši politički pritisak da se ne usvoji pravedniji zakon o PIO

Iz Saveza samostalnih sindikata BiH danas su najavili kako će se članovi njhovog rukovodstva u srijedu okupiti pred Parlamentom FBiH kako bi portestvovali protiv novog zakona o PIO. Naime, ovaj zakon je u srijedu na dnevnom redu vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Sindikat traži da prijedlog bude povučen iz procedure, potvrdio je potpredsjednik SSSBIH Selvedin Šatorović.

Sa druge strane iz Udruženja penzionera FBiH ističu da su začuđeni i iznenađeni ovakvim potezom Sindikata.

“Mi smo iznenađeni činjenicom odnosno informacijom da Sindikat sada najavljuje proteste, i ne znamo zašto nisu reagovali ranije, kada je prijedlog zakona bio u nacrtu. Posebno nas iznenađuje ovakav stav jer se zakon direktno ne odnosi na radnike, a zakonom je omogućeno i to da se može mijenjati opća vrijednost boda kojim se utvrđuje visine penzije, što ranije nije bilo moguće”, kazao je za Vijesti.ba predsjednik Udruženja penzionera Federacije Mehmedalija Rapa.

Rapa je za Vijesti.ba rekao i to da je ovako zakonsko rješenje u skladu sa evropskom regulativnom, ali i podcrtao da Sindikat najavom protesta vrši politički pritisak na rad Parlamenta Federacije.

Naveo je da ovim zakonskim rješenjem nije moguće da bilo ko dobije veću penziju nego što je imao platu, da je zakon daleko socijalno pravedniji te da ide u pravcu socijalne jednakosti.

Stoga nas posebno čudi, dodaje Rapa, da je sindikat protiv socijalne jednakosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: